'Beperken werkloosheidsuitkering treft alleenstaande moeders'
Foto: Marc Herremans
De regeringsmaatregelen om de werkloosheidsuitkering in de tijd te beperken, gaan deze maand in. De maatregel zal vooral alleenstaande moeders treffen, waarschuwt een platform van vrouwenverenigingen op VRT-radio.

Wie werkloos is, zal vanaf 1 november zijn uitkering sneller in de tijd zien dalen. Dat is het gevolg van een hervorming die de federale regering eerder dit jaar doorvoerde.

De uitkeringen dalen nu ook al naarmate de werkzoekende langer werkloos is, maar vanaf 1 november wordt de daling sterker. Gezinshoofden zullen het finaal met 12 procent minder moeten doen, alleenstaanden met 17,5 procent en samenwonenden met 41,5 procent.

'De uitkeringen zullen sneller dan voorheen terugvallen naar een minimum van 1.090 euro per maand voor een werkloos gezinshoofd', zegt Sofie De Graeve van het Vrouwen Overleg Comité. 'Dat is ver onder de Europese armoedegrens. Met zo'n som is het moeilijk rond te komen.'

Daar bovenop komt het activeringsbeleid, zegt De Graeve. 'Je mag geen werk meer weigeren binnnen straal van 60 kilometer, vier uur verplaatsing (heen en terug) of twaalf uur van huis.' Ze wijst erop dat het voor alleenstaande ouders met kinderen haast onmogelijk wordt om nog werk te vinden.

De werkloosheidsuitkeringen zullen geleidelijk dalen in de tijd. De zogenaamde degressiviteit is een onderdeel van het federale regeerakkoord. De maatregel resulteert in een budgettaire besparing, maar dient ook een ander doel: meer mensen aan het werk krijgen.