Sven Nys heeft voor de negende keer de Koppenbergcross op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen was de sterkste op de 'Bult van Melden'. In de laatste ronde reed Nys co-leider Niels Albert compleet uit het wiel. Niels Albert wordt de nieuwe leider in de Bpost Trofee Veldrijden. Hij neemt de leiderstrui over van een ontgoochelende Kevin Pauwels.

 De Koppenbergcross geldt als de 'Ronde van Vlaanderen van het veldrijden'. Om het allemaal nog wat spectaculairder te maken, werd het parcours gewijzigd. De weideklim werd op dezelfde wijze als voorheen aangesneden, maar dan zocht men de steilste knik van de Koppenberg op.

Albert ging uitstekend van start. Ook Duval, Meeusen en Peeters schoten goed uit de startblokken. Nys en Pauwels (leider in het tussenklassement) waren niet goed weg en moesten in de achtervolging. De twee dichtten echter vrij snel het gaatje en snelden naar de kop met de tussensprint in zicht. Nys won die sprint en pakte zo 15 bonificatieseconden. Pauwels won 10 seconden, Albert greep de laatste 5 seconden.

In de derde ronde zette Niels Albert een versnelling in en enkel Nys had de kracht om die te beantwoorden. De twee renners uit Baal, al het hele seizoen oppermachtig, waren op de Koppenberg opnieuw buiten categorie. Ronde per ronde reden Nys en Albert weg van de concurrentie.

Bij de achtervolgers ging het te traag voor Bart Wellens, die onder andere Kevin Pauwels uit het wiel reed. Pauwels kende een complete offday en zou op bijna 2,5 minuut van Nys en Albert eindigen. Een flinke regenbui maakte het zware parcours nog veel lastiger en vettiger. Dat zorgde voor flinke schuifpartijen bij de achtervolgers. Tom Meeusen en Rob Peeters gingen tegen de grond. Meeusen zou uiteindelijk moeten opgeven.

Nys en Albert bleven in elkaars gezelschap tot in de laatste ronde. Nys beschikte duidelijk over de beste benen van de twee en knalde Albert op de laatste beklimming van de Koppenberg genadeloos uit het wiel. De Belgische kampioen had aan de meet 13 seconden over op de wereldkampioen.  Klaas Vantornout redde de eer voor Sunweb-Revor met een derde plaats op 1'04. 

Niels Albert neemt de leiderstrui in de Bpost Trofee Veldrijden over van Kevin Pauwels. Hij telt nu 54 seconden voorsprong op Sven Nys.

Uitslag

1. Sven Nys
2. Niels Albert: 14"
3. Klaas Vantornout: 1'04"
4. Aurelien Duval: 1'15"
5. Bart Wellens: 1'22"
6. Rob Peeters: 1'25"
7. Thijs Van Amerongen: 1'29"
8. Julien Taramarcaz: 1'34"
9. Bart Aernouts: 1'49"
10. Twan van den Brand: 2'10"

Bekijk de volledige uitslag hier.

Klassement

1. Niels Albert
2. Sven Nys: +54"
3. Kevin Pauwels: +2'14"
4. Klaas Vantornout: +3'11"
5. Bart Aernouts: 3'31"
6. Thijs van Amerongen: +3'37"
7. Bart Wellens: +3'49"
8. Rob Peeters: +4'42"
9. Twan van den Brand: + 6'00"
10. Aurelien Duval: 6'18"