New Yorkse burgemeester Bloomberg steunt Obama
Foto: REUTERS

Burgemeester Michael Bloomberg van New York heeft voor een verrassing gezorgd door zijn steun voor de presidentsverkiezingen te betuigen aan Barack Obama. Bloomberg had woorden van lof voor het optreden van de president tijdens de passage van de superstorm Sandy. Wat hem helemaal over de Obama-streep trok, is diens ‘betrokkenheid’ bij de globale opwarming.

Tot dusver had Bloomberg weinig goede woorden over gehad voor zowel Obama als diens Republikeinse uitdager Mitt Romney. In een commentaarstukje op zijn eigen nieuwsdienst hakte Bloomberg, die onafhankelijk is, maar vroeger in het Republikeinse kamp zat, donderdag evenwel de knoop door.

Romney heeft, als gouverneur van Massachusetts, ooit wel enige stapjes ondernomen om het broeikaseffect te bestrijden. Maar sindsdien -mogelijk omdat global warming de meeste Republikeinen koud laat- is Romney van mening veranderd en maakt hij om de economie te stimuleren bezwaar tegen alle beperkingen op de uitstoot van CO2.

Waar Romney wel vaker voor iets is vooraleer er tegen te zijn, is Obama wel overtuigd van de wetenschappelijkheid van de globale opwarming, maar laat hij zijn onrust betreffende de kwestie niet gepaard gaan met enige dadendrang.