Een honderdtal zwaar bewapende Libische militieleden heeft donderdag het parlementsgebouw in Tripoli omsingeld en bezet. De strijders protesteren met hun actie tegen de samenstelling van de nieuwe Libische regering.

Sinds woensdagavond zijn tientallen ex-rebellen, onder wie sommigen die het intussen tot functionaris bij de ministeries van Defensie of Binnenlandse Zaken hebben geschopt, naar de Libische hoofdstad afgezakt om hun onvrede te ventileren. Zij blokkeerden donderdag met tientallen voertuigen de toegang tot de assemblee.

Volgens sommige demonstranten bevat de regering oud-leden van het regime van Moammar Kadhafi. Voorts wordt actie gevoerd tegen de afwezigheid van oud-strijders in de nieuwe regering en tegen het feit dat sommige lonen al maanden niet zijn uitbetaald.

Woensdag had het parlement zijn goedkeuring gegeven aan een dertig leden tellende regering onder leiding van premier Ali Zeidan. Die regering zegt deze keer rekening gehouden te hebben met het stammenevenwicht, maar bevat dan weer minstens vijf gecontesteerde ministers.