Obama en Romney weer op campagne
Foto: AP

De Amerikaanse president Barack Obama is zich donderdag weer volledig gaan richten op zijn verkiezingscampagne. Drie dagen lang liet Obama de campagne links liggen om zich volledig te kunnen richten op de hulpverlening na superstorm Sandy. Ook zijn tegenstrever Mitt Romney richt zich weer op de steeds spannender wordende strijd.

Beide kandidaten moeten proberen de juiste toon aan te slaan. Romney richtte zich op vaderlandsliefde en sprak over de Boy Scouts, American football, en de Amerikaanse vlag. De afgelopen dagen had Romney de kritiek op Obama getemperd, om niet de indruk te wekken dat hij een politiek slaatje uit Sandy wilde slaan. Donderdag leverde hij echter weer kritiek op het economisch beleid van de president.

Obama probeert zijn verloren tijd in te halen met een zwaar reisschema. Hij gaat de komende dagen naar bijeenkomsten in Wisconsin, Nevada en Colorado. De president blijft volgens zijn woordvoerster de focus houden op de hulpverlening, maar moet ook campagne voeren, omdat de verkiezingen van komende dinsdag ‘een realiteit’ zijn.

Uit peilingen blijkt dat Romney en Obama vrijwel gelijk staan. Na de drie televisiedebatten van vorige maand lag Romney in de peilingen op voorsprong. Obama heeft zijn achterstand ingelopen en heeft in negen belangrijke swing states nu een kleine voorsprong, met nog vijf dagen te gaan tot de verkiezingen. Beide kandidaten zetten alles op alles om de relatief kleine groep kiezers die bepalend is voor de uitslag voor zich te winnen.

De strijd tussen Obama en Romney is in de kern een strijd over de rol van de federale regering. Obama meent dat een grote overheid een positief effect kan hebben op het leven van de Amerikaanse bevolking, terwijl Romney juist pleit voor een kleine overheid, die minder belasting heft.