Een Noord-Ierse gevangenisbewaker is donderdag op weg naar zijn werk doodgeschoten. Dat heeft de politie gezegd. De gevangenisbewaker, David Black (52), werd op de M1 ten zuidwesten van Belfast vanuit een passerende auto beschoten. Zijn auto schoot door de berm en kwam in een greppel terecht.

De politie trof de auto van de schutter brandend aan bij het plaatsje Lurgan, een machtsbasis van de IRA-splinters Real IRA en Continuity IRA, die nog steeds gekant zijn tegen het vredesproces in Noord-Ierland. Uit de nummerplaten was op te maken dat de auto uit Dublin kwam.

Black werkte in de Maghaberry-gevangenis. In deze gevangenis zitten meer dan veertig IRA-leden. Zij protesteren al meer dan een jaar en eisen dat ze worden behandeld als politieke gevangenen.

Verdenking

De moord op Black is vooralsnog niet opgeëist, maar politici en de politie verdenken IRA-leden. Ierland heeft toegezegd te helpen bij de opsporing van de daders van de aanslag. ‘Ik weet dat ik spreek voor iedere beschaafde man, vrouw en kind op dit eiland, in het noorden en het zuiden, als ik zeg dat deze daad weerzinwekkend is’, aldus de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Eamon Gilmore. De politie in Noord-Ierland en Ierland gaan IRA-extremisten hard aanpakken, aldus Gilmore. ‘Er is geen sprake van een terugkeer naar de donkere en gewelddadige dagen uit het verleden.’

Sinn Fein, de Ierse nationalistische partij die de Provisional IRA in 2005 overhaalde de wapens neer te leggen, zei in een verklaring dat het overblijfsel van het IRA een duidelijke toekomstvisie ontbeert. ‘Het is overduidelijk dat het vredesproces niet ontspoort door dit soort incidenten. Dat is in het verleden niet gebeurd en dat gebeurt ook niet in de toekomst’, aldus John O’Dowd, de Noord-Ierse minister van Onderwijs en Sinn Fein-lid. Hij zei dat IRA-splinters de realiteit onder ogen moeten zien en moeten stoppen met ‘deze zinloze acties’.