Hollande ten strijde tegen online antisemitisme
Foto: EPA

De Franse president François Hollande trekt ten strijde tegen het antisemitisme, ‘in het bijzonder op sociale netwerken waar anonimiteit wordt gegund aan de haat’. Hollande zei dat in Toulouse, waar hij met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eer bewees aan de drie joodse kinderen en een vader die in maart werden omgebracht door de moslimextremist Mohamed Merah.

De Franse president beloofde uit te zoeken waarom Merah niet werd tegengehouden, hoewel hij door Franse veiligheidsdiensten in de gaten werd gehouden. Ook beloofde hij bescherming te bieden aan joodse kinderen en anderen die om hun geloof worden bedreigd. Merah vermoordde ook drie Franse militairen. Hij kwam na een belegering om in een vuurgevecht met de politie.

Netwerk

Eerder deze maand rolden de Franse autoriteiten na een brandaanslag op een joodse winkel een netwerk van radicale Franse moslims op die aanslagen op Franse joden beraamden.

Woensdag werd ook een radicale imam uitgezet naar zijn geboorteland Tunesië. Mohammad Hammami van de Omar-moskee in Parijs was berucht om zijn antisemitische preken, oproepen tot gewelddadige jihad en verdediging van geweld tegen vrouwen. Zijn ‘moedwillige, herhaalde en onaanvaardbare provocaties’ werden een gevaar geacht voor de Franse samenleving en veiligheid.