Clegg waarschuwt voor ‘Brexit’
Nick Clegg Foto: EPA

De Britse vicepremier Nick Clegg waarschuwt dat het gevaar bestaat dat Groot-Brittannië de Europese Unie zal moeten verlaten. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens Clegg, de leider van de kleine liberale coalitiepartner die als pro-Europees bekend staat, heeft het geen zin om ‘stampvoetend’ te zeggen dat de Britten deel willen uitmaken van de club, als ‘we eenzijdig de regels van het spel willen veranderen en unilateraal kiezen waar we voor tekenen’.

Volgens Clegg zou dit standpunt er toe kunnen leiden dat het nog maar een kleine stap is ‘naar een diepe crisis die het Verenigd Koninkrijk volledig gemarginaliseerd laat of zelfs te dwingen om uit de Europese Unie te stappen’.

Nederlaag Cameron

De waarschuwing van Clegg komt een dag na een forse nederlaag voor premier David Cameron. Clegg en Cameron willen inzetten op een bevriezing van de begroting van de Europese Unie, terwijl de EU zelf een forse verhoging voorziet.

Toch gaat dit voor leden van de partij van Cameron niet ver genoeg. Gisteren verloor Cameron in het Lagerhuis een stemming over de meerjarenbegroting van de Europese Unie. Behalve de oppositie wil ook een deel van zijn Tory-partijcollega’s een hardere koers van de Britse premier in Brussel. Een vijftigtal eurosceptische Tories rebelleerde tegen hun premier door te stemmen voor het terugdringen van de Europese meerjarenbegroting.

Gezichtsverlies

Clegg waarschuwde nu voor de gevolgen van die stemming. Als de Britten met zo’n eisenbundel het Kanaal oversteken, dreigen ze met lege handen uit Brussel terug te keren. Volgens Clegg is het bevriezen van het budget ‘een moeilijke maar haalbare positie’, en de ‘hardste positie van alle EU-lidstaten’.

De stemming is niet bindend, maar berokkent Cameron flink wat gezichtsverlies. Op 22 en 23 november moeten de Europese leiders knopen doorhakken over het budget van de Europese Unie.