Honderd handtekeningen tegen Karim Van Overmeire
Karim Van Overmeire Foto: belga

De ‘Noig Verontruste Aalstenaars’ roept de SPA’ers in Aalst op om niet voor een bestuursakkoord met de NVA te stemmen. Op 5 november wordt de knoop op de lokale SP.A-ledenvergadering doorgehakt.

De N-VA zou in Aalst een coalitie vormen met SP.A en CD&V. Christoph D’Haese van N-VA wordt dan burgemeester. Zijn partij behaalde met meer dan 31 procent van de stemmen een kletterende overwinning. N-VA schuift ex-Vlaams Belanger Karim Van Overmeire (N-VA) naar voor als schepen voor Vlaamse Zaken en Integratie.

Daartegen groeide binnen SP.A al even verzet. Zo noemde partijvoorzitter Bruno Tobback het niet één maar ‘meerdere bruggen te ver’.

‘Noig Verontruste Aalstenaars’ werd na een actie van de jongeren van Animo opgericht tijdens een ad hoc vergadering met twintig deelnemers uit diverse organisaties (BBTK, Blokbuster-LSP, PVDA, LEEF!) en individuen (van Buurtsport, Wereldhuis, SP.A …).

Op 24 uur tijd heeft de organisatie honderd handtekeningen verzameld om de SPA’ers in Aalst op te roepen om niet voor een bestuursakkoord met de NVA te stemmen.

Onder de ondertekenaars: kunstenaars (o.a. van Unions Suspecte, Ulthima Thule, muzikanten), vakbondssecretarissen en leden (o.a. Caroline Copers algemeen secretaris Vlaams ABVV), plaatselijke inwoners, intellectuelen (Rik Pinxten, Ico Maly, Marc Spruyt, Herman De Ley, Jan Blommaert,…), mensen uit diverse bewegingen (Kritische christenen, vzw Climaxi, vzw ‘t Uilekot).

Oppositie

‘Wat in Aalst op het spel staat, gaat de grenzen van de stad te buiten, met name de vraag hoe men in Vlaanderen staat tegenover de ex-VB-ers die door Bart De Wever met open armen in de N-VA ontvangen werden’, klinkt het in een persbericht.

‘Wij zien deze overlopers en zogezegde bekeerlingen niet graag aan het roer staan van onze maatschappij. Wie voor een extreem-rechtse politieke partij gekozen heeft en daardoor van de macht gehouden wordt, moet geen tweede kans krijgen onder een andere vlag.’

Volgens de organisatie gaat het ‘om méér dan een schepen van Vlaamse Zaken’. ‘In dit schepenpakket zitten namelijk ook internationale samenwerking, bibliotheekwezen én onderwijs. Bovendien gaat het om de visie op de volgende jaren: gaan we met vlaggetjes en restricties de inwoners van Brussel proberen buiten onze muren te houden of gaan we proberen een modern stadsbeleid met visie op poten te zetten?’.

De ondertekenaars zien voor de SP.A liever een oppositierol weggelegd.