Mathieu van der Poel heeft donderdag in Oudenaarde, na een solo die hij opzette in de aanvangsronde, de Koppenbergcross voor junioren op zijn naam geschreven. De Nederlandse regerende wereldkampioen in het veldrijden bij de junioren bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit en won op imposante wijze voor Yannick Peeters en Jonas Degroote.

Van zodra de meute het veld indook, plaatste Van der Poel zich resoluut op kop. Hij zou die positie nooit meer afstaan. De Nederlander maakte immers meteen het verschil tijdens de eerste beklimming van de Koppenberg. Yannick Peeters bood een poosje weerwerk, maar zag desondanks de kloof met Mathieu van der Poel alsmaar groter worden.

Meteen lagen de eerste twee plaatsen vast en was de strijd voor de derde plaats nog het enige spannende in deze wedstrijd. Jonas Degroote en Thijs Aerts vochten tot in de slotronde voor de laatste podiumplaats, tot Jonas Degroote zijn moment gekomen zag en Aerts in de steek liet waardoor hij beslag kon leggen op de derde plaats.

Glad parcours

‘Het lag hier echt super glad. Hierdoor mocht je geen enkel moment de concentratie verliezen’, verduidelijkte Van der Poel na afloop.

‘Ik wou niet te lang wachten om mijn aanval in te zetten zodat ik iets rustiger mijn wedstrijd kon afhaspelen. Ik verschoot er echter van dat het allemaal zo snel ging. Vrij vlug had ik een aanzienlijke kloof en ik ben dan beginnen doseren want een fout was snel gemaakt op dit lastige parcours. Eigenlijk is deze cross heel simpel samen te vatten. Bergop moet je de kloof maken, afdalen moet je doen op techniek.’

Achter de superieure Van der Poel sleepte Yannick Peeters een knappe tweede plaats uit de brand. ‘Dit is hier echt een heel mooie cross’, begon Yannick Peeters. ‘Toen Mathieu van der Poel aanging heb ik even getracht hem bij te benen, maar ik zag al snel het nutteloze van mijn poging in. Ik reed dan maar verder op mijn eigen tempo, want ik had echt schrik om mij op dit loodzware parcours helemaal op te blazen. Het was de derde keer dat ik hier reed en ook de derde keer dat ik op het podium mocht plaatsnemen. Er is echt weinig te doen aan de heerschappij van Mathieu van der Poel. Als eerstejaars junior mag ik zeker tevreden zijn dat ik hier tweede werd. Die dichtste ereplaats is zeker niet mis.’