Steeds meer stroom ingevoerd uit buitenland
Foto: afp/belga

België koopt steeds meer stroom uit het buitenland. In september kwam meer dan 12 procent van buitenlandse centrales, terwijl we in dezelfde periode vorig jaar nog stroom uitvoerden. Dat meldt de VRT.

Volgens Guido Camps van de federale energieregulator CREG komt dat omdat er nu twee kerncentrales stilliggen.

‘Zoals we allemaal weten zijn er enkele centrales die stilliggen’, zegt Camps. ‘Het is nu goedkoper om aan te kopen dan zelf te produceren. Er wordt dus aangekocht in het buitenland en er is dus een stijging van de import.’

Elektriciteit voeren we elke dag in en uit, omdat het net in evenwicht moet blijven. Maar na het stilleggen van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 moeten we vooral stroom invoeren om aan de vraag te voldoen.

Vanaf maart heeft de vraag naar buitenlandse elektriciteit een sprong gemaakt. Er is geen overschot meer tussen invoer en uitvoer. We moeten, in vergelijking met vorig jaar, meer stroom invoeren, ook tijdens de zomermaanden.

Voorlopig is er niets aan de hand, maar dat kan snel veranderen als onze elektriciteitspartner Frankrijk meer stroom nodig heeft. Dan kunnen op de internationale markt de prijzen stijgen.

Voorlopig zijn die historisch laag. 'Vorige week is er in Duitsland een 'all time low' prijs tot stand gekomen op de beurs, met een prijs van 47 euro per megawattuur. Dat heeft men nog nooit gekend', aldus Camps.

De kerncentrales liggen stil omdat er scheurtjes gevonden zijn in de reactorvaten. Er wordt volop getest of de centrales weer op een veilige manier kunnen worden opgestart.