Hongerstakende Timosjenko mogelijk gedwongen gevoed
Foto: BELGA

Joelia Timosjenko neemt sinds maandag 29 oktober geen voedsel meer tot zich, uit protest tegen het volgens haar oneerlijke verloop van de Oekraïense parlementsverkiezingen. De Oekraïense autoriteiten noemen gedwongen voeding voor de wegens machtsmisbruik veroordeelde ex-premier inmiddels een optie, meldt persbureau Interfax. Eerder dit jaar ging ze ook in hongerstaking na in gevangenschap mishandeld te zijn.

Timosjenko kondigde haar besluit de dag na de verkiezingen aan in een open brief aan het Oekraïense volk. ‘Vanaf dag één zijn deze verkiezingen vervalst en dit feit verbergen betekent de toekomst van het land vernietigen’, schreef ze vanuit het ziekenhuis in Charkov waar ze een medische behandeling aan haar rug ondergaat. Ze zal de legitimiteit van de nieuwe volksvertegenwoordiging niet erkennen en noemt de verkiezingen ‘de onrechtvaardigste uit de geschiedenis sinds de onafhankelijkheid’.

Voor de Partij van de Regio’s, die de verkiezingen van zondag heeft gewonnen, geven de acties van Timosjenko vooral aanleiding tot smalen. ‘De verdedigers en medewerkers van de voormalige regeringsleidster weten niet meer hoe ze iets nieuws kunnen bedenken om haar in het centrum van de belangstelling te krijgen’, liet een parlementariër van de partij van president Viktor Janoekovitsj weten. ‘De mensen zijn haar mediashow beu.’

De penitentiaire overheidsdienst van de regio Charkov overweegt om Timosjenko gedwongen voeding toe te dienen. Volgens haar advocaat Sergej Vlasenko neemt zij op dit moment uitsluitend water tot zich. Op een persconferentie wees Vlasenko erop dat het toedienen van gedwongen voeding aan mensen in hongerstaking volgens de Europese Conventie van de Rechten van de Mens gelijk staat aan marteling.

Timosjenko was in 2004 één van de leiders van de prowesterse Oranjerevolutie, een volksopstand tegen grootschalige stembusfraude bij de presidentsverkiezingen. In 2010 nam ze het als presidentskandidaat op tegen Janoekovitsj en verloor met minimaal verschil. Sinds augustus vorig jaar zit ze gevangen in verband met misbruik van het ambt van premier. De Europese Unie, de VS en mensenrechtenorganisaties beschouwen de rechtsprocedure tegen haar als selectief en politiek gemotiveerd.