Kurt Cobain blijft meest gemiste artiest
Foto: BELGA/AFP

Voor het tweede jaar op rij ging radiozender Studio Brussel op Allerheiligen op zoek naar de meest invloedrijke, gemiste artiesten in de R.I.P. 50. Nirvana-frontman Kurt Cobain blijft de meest invloedrijke, gemiste artiest onder de luisteraars. Jimi Hendrix stoot Queen-zanger Freddie Mercury van de tweede plaats.

Freddie Mercury, die vorig jaar nog op de tweede plaats eindigde, strandt dit jaar op de zesde plaats. De Studio Brussel-luisteraars rouwen dit jaar iets harder om de legendarische Jimi Hendrix (2). Jim Morrison van The Doors is ondertussen al 41 jaar geleden gestorven, maar wordt nog elke dag gemist door de Studio Brussel-luisteraars. Hij vervolledigt de top drie van de R.I.P. 50, overigens allemaal lid van de beruchte 27-club.

Nieuw in de R.I.P. 50 en in de top tien is hiphopper Adam “MCA” Yauch van Beastie Boys. Hij stierf dit jaar aan kanker en eindigt op de tiende plaats in de R.I.P. 50.

Adam Yauch (10), Donna Summer (24) en Robin Gibb (40) stierven allemaal in het voorbije jaar, en worden door de Studio Brussel-luisteraars geëerd met een plaatsje in de R.I.P 50. De verdwenen en later doodverklaarde Richey Edwards van Manic Street Preachers (32), metalzanger Ronnie James Dio (37) en dj Medhi (47) zijn al iets langer dood, maar komen toch dit jaar pas voor het eerst voor in de R.I.P. 50.

Van alle in de R.I.P. 50 vernoemde artiesten geniet Sid Vicious van de Sex Pistols de twijfelachtige eer de artiest te zijn die het jongst overleden is. Hij bezweek op zijn 21ste aan een overdosis drugs. James Brown leefde het langst; hij was 73 jaar toen een longontsteking hem fataal werd.

Dit is de volledige top tien:

1. Kurt Cobain (Nirvana)
2. Jimi Hendrix
3. Jim Morrison (The Doors)
4. Ian Curtis (Joy Division)
5. Michael Jackson
6. Freddie Mercury (Queen)
7. Amy Winehouse
8. Johnny Cash
9. Jeff Buckley
10. Adam “MCA” Yauch (Beastie Boys)

De volledige lijst vindt u hier.