Privépersonen geven miljoenen aan slachtoffers Sandy
Foto: REUTERS

Na de doortocht van superstorm Sandy aan de oostkust, rolt nu een golf van bereidwilligheid door de straten van New York. Het Rode Kruis heeft al meer dan 11 miljoen dollar (8,5 miljoen euro) ontvangen.

Ook bekende Amerikanen en bedrijven geven naarstig geld, en ook een grote donateur uit New York, die anoniem wilde blijven. Zijn onderneming heeft de getroffen gezinnen in New York en New Jersey een miljoen dollar ter beschikking gesteld. Dat twitterde mediatycoon Rupert Murdoch.

Autofabrikant Ford kondigde een donatie van 50.000 dollar aan, concurrent Toyota een miljoen. De honkbalploeg New York Yankees beloofde 500.000 dollar. De tot nog toe grootste schenker wil echter anoniem blijven. Hij heeft de stad New York 2,5 miljoen dollar voor de wederopbouwwerken cadeau gedaan, aldus burgemeester Michael Bloomberg.

‘Sandy kost NYC 200 miljoen dollar per dag’

Door de nasleep van orkaan Sandy loopt de stad New York zo’n 200 miljoen dollar per dag mis. Dit omdat de handel op allerlei terreinen een flinke deuk heeft opgelopen. Zo liet John Liu, penningmeester van de Amerikaanse metropool weten.

New York genereert dagelijks zo’n 2 miljard dollar door economische activiteiten, van horeca tot zakendeals. Door Sandy is de miljoenenstad mogelijk 10 procent daarvan voorgoed kwijt.

De afgelopen dagen is het niveau van de economische activiteit volgens Liu met zo’n 80 procent teruggevallen. ‘Dat is een grote klap, en het gaat voor enige tijd ook niet terug naar 100 procent’, aldus de bestuurder.