Shell produceert minder
Foto: AFP

Shell heeft in het derde kwartaal last gehad van lagere olie- en gasprijzen en dunnere marges bij zijn chemiedivisie. Daarnaast daalde de productie. Dat blijkt uit de resultaten die het olie- en gasconcern donderdag naar buiten bracht.

Shell haalde een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten, de maatstaf van zowel het concern als de financiële markten, van 6,6 miljard dollar (5,1 miljard euro). Dat is een daling van 6 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2011. Analisten rekenden gemiddeld op 6,4 miljard dollar.

De eenmalige posten bestaan onder meer uit lasten die het concern moest nemen voor wijzigingen in de Britse belastingwet en afschrijvingen op bezittingen in met name Noord-Amerika. De posten hadden in totaal een negatief effect van 432 miljoen dollar, waar ze een jaar eerder nog 245 miljoen dollar aan de winst toevoegden.

De productie van olie en gas daalde met 1 procent tot 2,982 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Analisten rekenden in doorsnee op een productie van 3,044 miljoen vaten per dag. De onderliggende productie, opgeschoond voor onder meer de verkoop van onderdelen en productiebeperkingen in Nigeria, steeg met 1 procent.

De nettowinst steeg met 2 procent tot 7,13 miljard dollar. De aandeelhouders van Shell kunnen een kwartaaldividend tegemoetzien van 0,43 dollar per aandeel, 1 cent meer dan een jaar eerder. De totale omzet daalde met 10,5 miljard dollar naar 115,4 miljard dollar.