Hogere verkopen Sony drukken verlies
Foto: AFP

Sony heeft donderdag over het fiscale tweede kwartaal dankzij hogere verkopen iets minder dieprode cijfers gepresenteerd. Het Japanse elektronicabedrijf profiteerde bovendien van een reorganisatie. Voor het gehele jaar verwacht het bedrijf terug in de zwarte cijfers te komen.

Sony boekte een verlies van 15,5 miljard yen (150 miljoen euro) tussen juli en september. Een jaar geleden werd nog een verlies geleden van 27 miljard yen. De omzet steeg met 1,9 procent tot 1,6 biljoen yen.

In het vorige boekjaar dat eindigde op 31 maart leed Sony een recordverlies van 457 miljard yen. Dat betekende het vierde verliesjaar op rij. Voor dit boekjaar verwacht het Japanse bedrijf weer winst te gaan maken, van ongeveer twintig miljard yen.

Goedkopere concurrentie

De in Tokyo gevestigde maker van Bravia-tv’s en Playstation-spelcomputers kampt net als veel andere Japanse elektronicabedrijven met goedkopere concurrentie uit onder meer China. Ook speelt de opkomst van het Amerikaanse Apple en het Zuid-Koreaanse Samsung op de mobiele markt een rol.

Het verlies van Sharp, dat ook donderdag met cijfers naar buiten kwam, vertienvoudigde bijna tot 388 miljard yen. Panasonic meldde woensdag eveneens grote verliezen. Het bedrijf verwacht over het gehele jaar een verlies te gaan lijden van 765 miljard yen.