Drie doden op Halloweenfeest in Madrid
De parking van de Madrid Arena van het Casa de Campo-park Foto: AFP

Bij massale paniek op een Halloweenfeest in een Madrileense sporthal zijn drie jonge vrouwen om het leven gekomen. Twee andere vrouwen vechten in het ziekenhuis voor hun leven. De paniek was volgens de politie vermoedelijk ontstaan door Bengaals vuurwerk, dat door een onbekende in de afgeladen volle zaal werd ontstoken.

Het incident deed zich voor rond 4 uur in de ochtend in de Madrid Arena van het Casa de Campo-park. De capaciteit was voor het feest tot 10.000 plaatsen beperkt. De politie heeft een onderzoek ingeleid of er mogelijk meer toegangskaartjes verkocht werden en of de nooduitgangen geopend waren.

Een ooggetuige zei op radiozender Cadena SER dat het aan een van de uitgangen tot een massaal gedrang kwam omdat alle andere uitgangsdeuren gesloten waren. In het gewoel werden verschillende jongeren vertrappeld.

'Het was zoals de Love Parade in Duitsland', zei de vrouw op de zender. In Duisburg waren op 24 juli 2010 in een massaal gedrang en in de dagen na het ongeluk 21 mensen gestorven en 541 verwond.

Feest ging door

De paniek was in een gang uitgebroken. Vijf jonge vrouwen tussen 18 en 25 jaar liepen een hart- en ademhalingsstilstand op. Drie onder hen konden door de hulpverleners niet meer gereanimeerd worden. Twee vrouwen waren onmiddellijk dood, een derde stierf in het ziekenhuis.

Twee van hen werden naar een ziekenhuis gebracht en bevinden zich in kritieke toestand. Volgens de hulpdiensten waren de vrouwen mogelijk in het gedrang ten val gekomen en onder de voet gelopen door de massa.

Aan de feestelijkheden namen duizenden bezoekers deel. Het feest werd volgens het persagentschap EFE ondanks de gebeurtenis niet stopgezet en liep pas een uur later af. De organisatoren wilden nog meer paniek vermijden.

De politie beval de ontruiming van de zaal, maar zorgde ervoor dat de feestvierders het gebouw in alle rust konden verlaten. Verschillende bezoekers zegden van het incident niets gemerkt te hebben.

De organisatoren hadden voor de party een 'Thriller Music Park' met elektronische muziek aangekondigd. Het publiek was gevraagd zich bij verkleedpartij door de muziekclip 'Thriller' van poplegende Michael Jackson te laten inspireren.

Schietpartij in LA

In Los Angeles in de Verenigde Staten zijn vier gewonden gevallen tijdens een schietpartij op een Halloweenfeest op een universiteitscampus. De dader zou zijn opgepakt.

Volgens de Los Angeles Times opende de dader woensdagnacht het vuur op een persoon en trof daarbij drie anderen. Een persoon bevindt zich in kritieke toestand. Volgens de zender CNN waren twee mannen verwikkeld geraakt in een ruzie