Symbolische verbranding van beeltenis Lance Armstrong
Foto: AFP

Een beeltenis van wielrenner en dopingzondaar Lance Armstrong zal zaterdag in Edenbridge, in het zuiden van Engeland, verbrand worden tijdens een traditioneel jaarlijks feest.

Armstrong neemt zo de plaats van de katholieke rebel Guy Fawkes, wiens beeltenis al eeuwenlang jaarlijks verbrand wordt in het kleine stadje van 8.000 inwoners. Guy Fawkes dag wordt in Engeland elke 5de november gevierd met vuur en vuurwerk, ter herdenking van het mislukken van een complot in 1605 tegen het parlement en koning James I.

In Edenbridge werden eerder ook al andere beroemdheden symbolisch geofferd, onder wie voetballers Mario Balotelli en Wayne Rooney, de voormalige Franse president Jacques Chirac, de vroegere Britse premier Tony Blair en Saddam Hussein.

De beeltenis van Armstrong zal zaterdag meer dan negen meter groot zijn, krijgt een gele trui en het opschrift ‘Te koop: koersfiets. Nutteloos geworden.’

De organisatoren van de verbranding lieten weten dat Armstrong het dit jaar haalde van de andere mogelijke kandidaten Jimmy Savile (de overleden BBC-vedette die verdacht wordt van de aanranding van jonge vrouwen), de Britse minister van Financiën George Osborne en Abou Hamza, de radicaalislamist die vorige maand uitgeleverd werd aan de VS.