Besprekingen primaire uitgaven nog niet afgerond
Foto: BELGA

Het kernkabinet heeft zich woensdag de hele dag verder over de primaire uitgaven voor 2013 gebogen. De vicepremiers en de minister van Begroting gingen voor middernacht uiteen en zien elkaar zaterdag om 10.30 uur opnieuw.

Het monitoringcomité had becijferd dat het kernkabinet op zoek moest naar 3,7 miljard euro om de begroting 2013 binnen een tekort van 2,15 procent te houden. Dat bedrag krimpt tot 3,4 miljard indien rekening gehouden wordt met de usurperende bevoegdheden, maar daarover is nog geen akkoord met de deelregeringen. De topministers zouden er tot nu in geslaagd zijn daar een honderd miljoen euro van af te knijpen. De ministers hadden voor 600 miljoen euro bijkomende middelen gevraagd, waarvan een deel reeds in het cijfer van het monitoringcomité vervat zit. Het bedrag zou nu teruggedrongen zijn tot 150 à 160 miljoen, voornamelijk voor het luik veiligheid, klonk het uit een regeringsbron.

Twee dagen pauze

Het kernkabinet neemt nu twee dagen pauze en herneemt zijn werkzaamheden zaterdag om 10.30 uur. De topministers werken dan de rest van de primaire uitgaven af en starten ook de discussie over de anticrisismaatregelen. Die klus zal zondagavond nog niet afgerond zijn, zodat er volgende week nog verder gewerkt moet worden. Vanaf dinsdag hernemen echter de parlementaire activiteiten, wat zal wegen op het vergaderritme.