Oproepen beantwoorden met een tekstbericht
Foto: mvdv
Er zijn momenten waarop je een inkomende oproep niet wil of kan aannemen. Met iOS 6 vertel je de ander met één druk op de knop waarom je verhinderd bent, wat wel zo beleefd is.

Wanneer iemand je op je iPhone belt toont het toegangsscherm voortaan een derde telefoon-icoontje – naast Weiger en Neem op. Als je dat met je vinger omhoog veegt verschijnen er twee nieuwe mogelijkheden: Antwoord met bericht en Herinner mij hieraan.

Achter de eerste optie gaan drie voorgeprogrammeerde sms-berichten schuil, zoals ‘Het komt nu niet goed uit… Ik bel je later’ en ‘Ik ben onderweg’. Wil je die boodschappen personaliseren, ga dan naar Instellingen, Telefoon en klik op Antwoord met bericht. Daar kun je de berichtjes naar believen aanpassen. Om een oproep met een gewone, niet-voorgekauwde sms te beantwoorden kies je in het lijstje met antwoorden voor de vierde optie, Aangepast.

Om te voorkomen dat je de ander uiteindelijk vergeet terug te bellen, kun je de iPhone om een herinnering vragen. Je hebt keuze uit een reminder Over een uur of Als ik vertrek. In het laatste geval treedt de geofence-functie van de iPhone in werking, een onzichtbare afbakening van een bepaald gebied, zoals een vergaderruimte of een restaurant. De herinnering popt dan op zodra je die locatie verlaat.

Voor de volledigheid: op Android-toestellen kon je telefonische oproepen al langer beantwoorden met een sms, op voorwaarde dat Ice Cream Sandwich (Android 4.0) is geïnstalleerd.