Burgemeester Bloomberg: 'Marathon New York gaat door'
De Hugh L. Carey Tunnel waardoor de bussen met deelnemers zouden rijden Foto: AP
De ING New York Marathon gaat zondag 4 november door zoals gepland. Dat heeft Michael Bloomberg, de burgemeester van de stad, aangekondigd.

De organisator van de loopwedstrijd, New York Road Runners, gaat privéfirma's inschakelen om de agenten te vervangen die normaal instaan voor de omkadering van het evenement, aangezien die agenten momenteel te druk in de weer zijn met de nasleep van de verwoestende orkaan Sandy. 

‘De marathon is altijd een speciale dag geweest voor de New Yorkers en een symbool voor de vitaliteit en weerbaarheid van de stad’, zei Mary Wittenberg, voorzitster van New York Road Runners.

Verplicht carpoolen

Het verkeer is nog steeds verre van normaal. De metro kan gedeeltelijk weer in gebruik genomen nomen, maar de treinen gaan niet tot in het zuidelijke deel van het eiland Manhattan, dat maandag overstroomde. 

De naar schatting 50.000 lopers zullen het moeilijk hebben om zich te verplaatsen naar de start op Staten Island. Normaal vertrekken ze per bus of ferry vanop vaste verzamelpunten in de stad. Maar ook het bootverkeer en de Hugh L. Carey Tunnel tussen Manhattan en Brooklyn hebben te lijden onder Sandy. En ook supporters zullen maar moeilijk tot aan het parcours geraken.

Veel mensen proberen Manhattan dan ook met de auto te bereiken. Dat is op een normale dag al geen sinecure in New York, maar nu zorgt het voor nog meer chaos. Bloomberg kondigde dan ook aan dat voorlopoig alleen wagens met drie of meer inzittenden op de bruggen naar het eiland mogen.

Geraken alle lopers er?

Het is nog niet duidelijk of ook alle ingeschreven lopers erbij kunnen zijn. De voorbije dagen zijn meer dan 18.000 vluchten van of naar de Amerikaanse oostkust geannuleerd. 

De openingstijden van de Marathon Expo, waar de startnummers worden afgeleverd, zijn intussen verlengd. Wie afzegt, mag een plaatsje reserveren voor volgend jaar, maar krijgt zijn inschrijvingsgeld niet terugbetaald en zal voor 2013 dus opnieuw in de buidel moeten tasten.

Voor het klaarmaken van het parcours worden geen al te grote problemen verwacht: de wedstrijd loopt dan wel door alle vijf de stadsdelen, de laaggelegen en dus overstroomde gebieden worden gemeden.

De komst van de vele lopers en supporters brengt naar schatting ook 340 miljoen dollar (260 miljoen euro) in het laatje, waardoor het ook financieel interessant is voor de stad om door te zetten met de wedstrijd.