Openbaar vervoer in New York tot vrijdag gratis
Ook heel wat New Yorkse ‘yellow cabs’ zijn gestrand Foto: AFP
Na de doortocht van superstorm Sandy kunnen de pendelaars in New York nog tot vrijdag al het openbaar vervoer dat weer rijdt gratis gebruiken. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo aangekondigd op een persconferentie. De metro in New York is donderdag deels weer gaan rijden.

In de oostelijke staten van de Verenigde Staten proberen mensen langzaam de draad weer op te pakken. Hele wijken liggen, geschonden door overstromingen en branden, evenwel nog vol puin. Sandy heeft sinds maandagnacht aan 72 mensen het leven gekost. 

In eerste instantie is de aandacht vooral uitgegaan naar New York, het economische hart van de regio. Volgens burgemeester Bloomberg kan het vier of vijf dagen duren voordat de metro, die nooit eerder zo zwaar beschadigd raakte, weer min of meer rijdt.

Hoewel de bussen in New York weer volgens een aangepaste dienstregeling rijden, gaat het waarschijnlijk heel lang duren voordat de stad weer de oude is. De tunnels die Manhattan verbinden met Queens en Brooklyn staan nog steeds onder water. De spits op de straten van New York wordt hierdoor alleen maar drukker.

Ook de treinen beginnen weer te rijden. De verwachting is dat mensen vanaf vrijdag weer per trein uit New York naar andere steden kunnen reizen.

Water en vuur

Aan de overkant van de rivier de Hudson, in New Jersey, de staat die het hardst werd getroffen door Sandy, ligt het meeste openbaar vervoer nog steeds stil. Forenzen zijn genoodzaakt de auto te pakken waardoor bij tankstations honderden meters lange rijen staan.

Manschappen van de Nationale Garde arriveerden woensdag in de ondergelopen stad Hoboken om duizenden mensen te evacueren die daar in hun huizen zijn gestrand. Elektriciteitskabels liggen in het water, waardoor ondergelopen straten onbegaanbaar zijn geworden. En er komen ook nieuwe problemen bij. Zo was de brandweer niet in staat om vuurhaarden, aangewakkerd door gaslekken, te bereiken in het kuststadje Mantoloking.

Nog 6 miljoen Amerikanen zonder stroom

Op het hoogtepunt van de superstorm, die niet alleen over de VS maar ook over Canada trok, zaten meer dan 8,2 miljoen mensen zonder stroom, waarvan een kwart in New York.

Twee dagen na superstorm Sandy zitten nog altijd zes miljoen Amerikanen zonder stroom. Volgens energiebedrijf Consolidated Edison gaat het vier dagen duren om de stroomvoorziening van de 337.000 mensen in Manhattan die zonder zitten te herstellen. 

Maar ondanks de schade en de slachtoffers - 72 mensen vonden de dood - wordt er al gepraat over het herstel. 'Het is hartverscheurend, we wonen hier al 37 jaar', zegt Barry Prezioso, wiens huis in Point Pleasant, een kustplaats in New Jersey, door de superstorm zwaar beschadigd raakte.

'Het is pijnlijk om je huis zo in puin te zien. Maar niemand is gewond geraakt en de bovenste verdieping is bewoonbaar. We kunnen dus gewoon boven gaan wonen en beginnen met opruimen. Er zijn vast mensen die erger getroffen zijn. Wij boffen eigenlijk.'

Diesel in zee

Nog in New Jersey heeft Sandy een brandstoftank van een raffinaderij lek doen slaan, waardoor meer dan een miljoen liter diesel in de Atlantische Oceaan terechtgekomen is. Dat meldt televisiezender CNN. Het incident gebeurde in een raffinaderij in het kleine stadje Sewaren.