Kernkabinet komt woensdag om 10.30 uur opnieuw samen
Minister van Begroting en Administratieve vereenvoudiging Olivier chastel (MR) Foto: BELGA

Het federale kernkabinet heeft dinsdag de hele dag vergaderd over de begroting voor volgend jaar. De topministers zijn nog steeds op zoek naar 3,7 miljard euro om het tekort binnen de perken te houden. Omstreeks 20.30 uur gingen ze uit mekaar, met de afspraak om woensdag om 10.30 uur de draad weer op te pikken. Stilaan duikt wel gemor op over de trage gang van zaken.

Premier Di Rupo, zijn vicepremiers en begrotingsminister Olivier Chastel buigen zich sinds vorige woensdag over de begrotingspuzzel voor 2013. Er is zo’n 3,7 miljard euro nodig om het tekort te beperken tot 2,15 procent van het bbp, zoals met Europa is afgesproken.

De gesprekken lijken echter maar niet te willen vlotten. Zo overlopen de onderhandelaars nog steeds ‘lijn per lijn’ de primaire uitgaven in elk van de departementen, om te bekijken welke geplande uitgaven toch nog kunnen sneuvelen.

Dit weekend kwamen Defensie, Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven al aan bod, maandag was het de beurt aan Justitie en dinsdag aan Binnenlandse Zaken. Dat laatste is nog niet afgerond, onder meer omdat minister van Financiën Steven Vanackere gedurende zo’n anderhalf uur een stand van zake gaf over het dossier Dexia.

Bedoeling was dat ook staatssecretaris Maggie De Block, wiens bevoegdheden rond Asiel en Migratie onder Binnenlandse Zaken vallen, dinsdag even mee zou aanschuiven. Bij haar aankomst op de ambtswoning van de premier bleek evenwel dat de onderhandelaars nog niet aan haar departement waren toegekomen.

Dat zal pas voor woensdag zijn, zo viel te horen. Net als de financiën van de politie, die in tegenstelling tot die van de brandweer nog niet aan bod kwamen.

Gemor over trage vooruitgang

Er stijgt stilaan wel gemor op over die trage gang van zaken. Volgens een betrokkene lijken de onderhandelaars slechts wat te ‘slenteren’ tot de grote beslissingen genomen moeten worden. Het is wachten op de eerste die bezwijkt onder de druk voordat er knopen kunnen worden doorgehakt, klinkt het.

Dat premier Di Rupo blijft zweren bij de werkwijze om ellenlange teksten punt voor punt af te werken, draagt volgens een bron in elk geval niet bij tot een snelle landing.

Bovendien beslisten de onderhandelaars om donderdag en vrijdag, Allerheiligen en Allerzielen, een pauze in te lassen. Een beslissing die SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte dinsdag voor aanvang van het conclaaf onderschreef. ‘Op 1 november zit je niet in Brussel, dan zit je bij je familie’, zei hij.

‘Iets anders zou ik maar ongepast vinden.’ Ook CD&V’er Steven Vanackere had eerder deze week via Facebook al laten verstaan dat hij erop rekende ‘dat we de tijd krijgen om de graven van overleden naasten te bezoeken’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in