Bourgeois geeft 800.000 euro voor ‘oefenkansen’ Nederlands
Geert Bourgeois Foto: ISOPIX

Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) verdeelt ruim 800.000 euro onder 31 gemeenten, jeugdhuizen, sportclubs en andere organisaties die anderstaligen kansen bieden om hun Nederlands te oefenen.

‘In Vlaanderen komen steeds meer mensen wonen die de Nederlandse taal nauwelijks of niet beheersen. Er worden al taalcursussen aangeboden, maar vaak volstaat dat niet’, verduidelijkt Bourgeois in een persbericht. Daarom zijn zogenaamde ‘oefenkansen’ nodig om zich het Nederlands ook echt eigen te maken. De minister ziet mogelijkheden bij onder meer bibliotheken, sportclubs, jeugdhuizen en culturele centra.

Volgens Bourgeois kan iedereen zijn steentje bijdragen. ‘Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om integratie te laten lukken.’ Hij roept Nederlandstalige Vlamingen daarom op om geen dialect te spreken en niet onmiddellijk over te schakelen naar het Frans of het Engels. ‘Hoe goedbedoeld ook, dit ontneemt de anderstalige de kans om haar of zijn kennis van het Nederlands te oefenen en te verbeteren’, besluit hij.