Nieuwe Nexus-smartphone en tablets bij Google
Foto: google
Google heeft zopas enkele nieuwe Android-toestellen bekendgemaakt in zijn befaamde Nexus-reeks. De Nexus 4 is een nieuwe smartphone, maar Google toont ook voor het eerst een grote iPad-achtige tablet, de Nexus 10. De huidige Nexus 7-tablet krijgt een update.

Android-toestellen zijn er in alle maten en gewichten, maar de exemplaren uit de Nexus-reeks van Google zijn toch iets speciaals. Die dragen namelijk een Google-stempel en worden beschouwd als de vlaggenschepen van Android. Google maakt deze Nexus-toestellen evenwel niet zelf, maar werkt afwisselend samen met partners zoals Samsung, Asus en LG. Meer dan bij andere apparaten wordt bij de Nexus hardware en software nauwgezet op elkaar afgestemd, en de Android-versie die op een Nexus-toestel staat is de versie zoals de ontwikkelaars van Android ze in gedachten had. Een pure Android, zeg maar.

Nexus 4: de beurt aan LG

Deze keer is het de beurt aan LG om een Nexus-smartphone te maken. De Nexus 4 die Google vandaag heeft voorgesteld is een smartphone met een schermdiagonaal van 4,7 inch. Onder de motorkap van deze Nexus 4 zit onder meer een superkrachtige quad-coreprocessor - volgens Google de snelste die er momenteel is - en 2 gigabyte werkgeheugen.

De Nexus 4 wordt in de Verenigde Staten verkocht voor 299 dollar (8 GB opslagruimte) of 349 dollar (16 GB opslag).

Nexus 7 krijgt update

Enkele maanden geleden kwam Google voor het eerst met de Nexus 7 op de proppen: een tablet van Asus met Android 4.1 Jelly Bean en een schermdiagonaal van 7 inch die vanaf 199 dollar over de toonbank gaat. Ook die kreeg vandaag een update, en voortaan is er ook een versie van de Nexus 7 beschikbaar met 32 GB opslagruimte en de mogelijkheid om te surfen via 3G. De vorige editie kon enkel met WiFi overweg en was beschikbaar in varianten met 8 en 16 GB opslagruimte.

De nieuwe Nexus 7 32+Mobile is te koop voor 299 dollar - 50 dollar meer dan de 16-GB versie.

Nexus 10 opent de aanval op de iPad

Maar de opvallendste nieuwkomer in de reeks is de Nexus 10, een tablet met een schermdiagonaal van 10 inch, wat deze Android-tablet de facto een concurrent voor de iPad maakt. Het scherm van de Nexus 10 toont 2560 op 1600 beeldpunten en overtreft daarmee de alomgeprezen haarscherpe Retina-display van de iPad. Deze tablet is van de hand van Samsung, en ook dit gadget pakt uit met 2 GB werkgeheugen en een krachtige processor.

De Nexus 10 is vanaf midden november in een aantal landen te koop voor 399 dollar (16 GB) of 499 dollar (32 GB).

Nieuwe versie van Android

De hardware van de nieuwe Nexus-toestellen is indrukwekkend, maar deze gadgets hebben nog iets anders gemeenschappelijk. Dit worden namelijk de eerste toestellen met versie 4.2 van het Android-besturingssysteem. Dat heet nog steeds 'Jelly Bean', maar voegt toch enkele belangrijke updates toe aan de relatief jonge vorige versie. Zo is er bijvoorbeeld Photo Sphere, een functie waarmee je binnen de kortste keren panoramafoto's maakt die nog het meest doen denken aan de beelden van Google Street View.

Ook Google Now en de stembediening van de Google-zoekmachine werden flink uitgebreid. Verder biedt Android 4.2 de mogelijkheid om woorden in te geven met één enkele veegbeweging - een beetje zoals Swype - en ondersteuning voor meerdere gebruikers op tablets.

Bij LG België is te horen dat de Nexus 4 in ons land te koop zal worden aangeboden, maar er is nog geen concrete prijs of een lanceringsdatum. Samsung België laat optekenen dat het nog niet zeker is of de grote Nexus 10-tablet naar ons land komt. Ook over de geüpdatete versie van de Asus Nexus 7 is nog onduidelijkheid. 

update: paragraaf over Belgische beschikbaarheid toegevoegd.