AKO Literatuurprijs voor Peter Terrin
Peter Terrin Foto: Arbeiderspers
De Vlaamse schrijver Peter Terrin heeft maandagavond de AKO Literatuurprijs gekregen voor zijn boek 'Post Mortem'. Daarin schrijft Terrin over het herseninfarct van zijn dochtertje.

De jury sprak van een 'magistrale bespiegeling van de literatuur'. Ze motiveerde haar keuze als volgt: 'In deze tijd waarin wij zoeken naar houvast en waarin de media steeds meer ons leven construeert, kiest de jury voor een auteur die de liefde verklaart aan de literatuur. Welk houvast kan de literatuur nog bieden als het noodlot toeslaat en de camera draait? Post mortem beantwoordt die vraag.'

Zes genomineerden

De andere genomineerden waren onze landgenoot Elvis Peeters met 'Dinsdag', en de Nederlanders Stephan Enter met 'Grip', Arnon Grunberg met 'De man zonder ziekte', Mensje van Keulen met 'Liefde heeft geen hersens' en Anton Valens met 'Het boek Ont'.

De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt uitgereikt sinds 1987. De winnaar ontvangt behalve een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van 50.000 euro. Vorig jaar won Marente de Moor de prijs met haar boek 'De Nederlandse maagd'.

De auteur zelf zei na de bekendmaking dat het boek is opgedragen aan zijn grote voorbeeld: 'Renée, een meisje van 8, die dag na dag haar vader heeft geleerd nooit op te geven.'

Derde keer

Terrin werd al twee keer genomineerd voor de Ako Literatuurprijs, met zijn roman Blanco en verhalenbundel De Bijeneters. Zijn derde nominatie kon hij dus verzilveren.

De uitreiking vond plaats in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De juryvoorzitter was dit jaar de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.