De dopingbekentenis van Steven De Jongh
Foto: photonews
Nadat Team Sky elke werknemer verplichtte een verklaring te ondertekenen waarin hij aangeeft nooit doping te hebben gebruikt, moest ook ploegleider Steven De Jongh overgaan tot bekentenissen. De 38-jarige Nederlander verlaat het team maar gaf op zijn website www.stevendejongh.nl tekst en uitleg bij zijn bekentenis.

Na alle gesprekken en maatregelen binnen Team Sky was het ook voor mij tijd om eerlijk te zijn. Dit was het moment om te praten. Zeker, ik had even goed mijn mond kunnen houden maar het is tijd om mijn fouten toe te geven en het is een kans voor mij om daar openlijk over te praten.

Ik nam EPO bij enkele geelegenheden in de periode 1998-2000. Ik was een jonge renner, de opportuniteit was er en het was een enorme uitdaging om er van weg te blijven. Ik nam een product dat makkelijk te krijgen was en waarvan ik wist dat het niet kon worden gedetecteerd. Er was geen druk van het bestuur of teamdokters, het was mijn eigen beslissing. Ik geloof dat iedereen de verantwoordelijkheid moet op nemen voor zijn keuzes en ik maakte de verkeerde in die tijd.

En dat besef ik ook na al die jaren. Ik kon nu gewoon niet zwijgen, ontslag nemen en verder doen. Ik wilde dat de leugens stopten en na drie jaar gewerkt te hebben met dit team, wilde ik daar niet later pas een prijs voor betalen.

Ik ben geschokt door al de geruchten en verhalen van dopingprogramma's in de wielersport de laatste tijd. Ik heb nooit aan zoiets dergelijks meegewerkt. Niemand dwong me.

Ik ben gestopt omdat het verkeerd was en het risico niet waard - het risico voor mijn gezondheid, voor de familie die ik wilde. Het veranderde me ook niet in een TDF winnaar. De jaren nadien, waarin ik geen doping meer nam, waren moeilijke tijden. Maar langzaam aan koerste ik steeds beter en beter en slaagde ik er ook in om enkele races te winnen. Ik denk dat het systeem van whereabouts en het biologisch paspoort een goede zaak was voor de wielersport.

Mijn fout dateert van meer dan twaalf jaar geleden, maar nu wil ik verder met mijn leven. Ik wil in deze sport blijven maar ik weet dat dat helaas niet meer kan met Team Sky. Het is moeilijk om van Team Sky afscheid te nemen maar er was geen andere optie. Mensen kunnen ons enkel aanvaarden en eventueel zelfs vergeven als we vertellen wat er gebeurd is. Ik heb echt spijt van wat ik gedaan heb. Maar ik geloof ook dat als je een fout hebt gemaakt, je nog een tweede kans krijgt in het leven.

Ik heb veel geleerd de afgelopen drie jaar en had een geweldige ploeg rond me. We waren erg ambitieus toen we in de sport kwamen. En ik ben er trots op dat ik deel maakte van dat groeiproces. Met de grote stappen die we nu nemen in de wielersport, is de kans groter dan ooit om te wedijveren in een schone sport. Daar ben ik van overtuigd en iedereen die met mij werkte kan beamen dat ik achter een propere sport sta.

Op dit moment krijg ik veel steun van mijn vriendin, familie en vrienden. Voor hen was dit een grote schok. Ik had altijd hun vertrouwen en moet dat nu trachten te herstellen. Ik wil ook aan mijn vriendin en onze kinderen bewijzen dat ik hen een toekomst kan bieden na deze moeilijke beslissing. En het zou spijtig zijn als een beginnersfout van twaalf jaar geleden het voor mij onmogelijk zou maken om nog te kunnen werken in het wielrennen. Hopelijk heb ik iets goeds over mijn toekomst in de wielersport te vertellen de volgende keer dat ik in het nieuws kom. Ik geloof écht dat ik een rol kan spelen in de toekomst om van wielrennen een nog cleanere sport te maken.