Lotto-Belisol moet nog wachten op ProTeam-status, Omega Pharma-Quick.Step wel geslaagd
Foto: *
Lotto-Belisol voldoet onvoldoende aan het sportieve criterium van de UCI voor het behalen van de UCI ProTeam-status. Omega Pharma-Quick.Step is wat dat criterium betreft wel al geslaagd, zo laat de Internationale Wielerunie maandag weten.

Behalve het sportieve criterium moeten de ploegen die een ProTeam-status willen behalen of hernieuwen nog aan drie andere criteria voldoen: een ethisch, financieel en administratief.
Wat het sportieve criterium betreft, stelde de UCI een dubbele ranking op, deels op basis van resultaten behaald in 2011 en 2012 door de beste 12 renners die ook in 2013 voor de ploeg zullen rijden. Ploegen bij de eerste vijftien, waaronder Omega Pharma, zijn geslaagd voor het sportieve criterium. De teams die van de 16e tot de 20e plaats zijn gerangschikt, wacht een meer gedetailleerde doorlichting door de licentiecommissie wat betreft het sportieve. Lotto-Belisol staat zeventiende. Op 26 november en op 10 december zal de licentiecommissie haar beslissingen bekendmaken.

Teams die niet in de top-20 staan, voldoen niet aan het sportieve criterium en kunnen geen aanspraak maken op een UCI ProTeam-status.

Sergeant: 'Niet ongerust'

Vorig jaar verkeerde Lotto in hetzelfde geval en haalde het Belgische team de Iraniër Mahdi Sohrabi binnen om zo toch de nodige punten te hebben. 'Deze keer keer zullen we zoiets zelfs niet moeten doen', aldus ploegleider Marc Sergeant. 'We maken ons zeker niet ongerust en we zijn ervan overtuigd dat van zodra we meer toelichting hebben kunnen geven, we ook het ProTeam-status zullen krijgen.'

De eerste 15 ploegen:

AG2R La Mondiale, Astana, BMC, Cannondale (tot dit jaar Liquigas), Euskaltel-Euskadi, (het voormalige) Rabobank, Garmin-Sharp, Katusha, Lampre-Merida, Movistar, Omega Pharma-Quick.Step, Orica-GreenEdge, RadioShackNissan, Sky, Vacansoleil-DCM

De nummers 16 tot 20:
16. Argos-Shimano
17. Lotto-Belisol
18. FDJ
19. Europcar
20. Saxo-Tinkoff.