Obama: 'Redden van levens gaat voor op herverkiezing'
President Obama heeft alle vertrouwen in de voorbereidingen voor Sandy Foto: AFP

WASHINGTON — De Amerikaanse president Barack Obama heeft vertrouwen in de voorbereidingen die zijn getroffen voor de komst van de orkaan Sandy. Dat zei hij maandag op een persconferentie vanuit het Witte Huis. Volgens Obama hebben de autoriteiten alles gedaan wat ze kunnen.

De orkaan Sandy trekt langzaam naar de oostkust en komt waarschijnlijk maandagavond plaatselijke tijd aan land. Volgens de president heeft de orkaan gevolgen voor het leven van miljoenen mensen. Hij drong er bij de bevolking op aan om waarschuwingen ter harte te nemen. Het is volgens de president van groot belang dat mensen aanwijzingen opvolgen om voorzorgsmaatregelen te nemen.

‘Luister alstublieft naar wat de autoriteiten zeggen. Als ze u vertellen dat u een veilig onderkomen moet zoeken, doe dat dan. Treuzel niet, neem geen pauze en trek de instructies die u worden gegeven niet in twijfel, want dit is een krachtige storm’, aldus Obama.

Hoewel er voedsel, drinkwater en generatoren klaar staan wordt het volgens Obama een ‘moeilijke storm’. Mogelijk onstaan er problemen met de elektriciteitsvoorziening die lang kunnen aanhouden. Ook vervoer kan lastig worden. Het openbaar vervoer in New York, Boston en Washington is stilgelegd en de snelwegen in de staat Connecticut zijn afgesloten.

Met nog een week te gaan tot de presidentsverkiezingen zei Obama zich niet druk te maken over de gevolgen die de storm kan hebben op zijn kansen voor herverkiezing. Hij verklaarde dat zijn eerste prioriteit het redden van levens is.