In het Nederlandse Aalsmeer is zondag het luxejacht ontworpen door Steve Jobs te water gelaten. Dat meldt One More Thing (OMT), een Nederlandse website rond het computer- en elektronicamerk Apple Inc. Onder meer Jobs’ weduwe Laurene en hun kinderen Reed, Erin en Eve waren aanwezig.

De witte minimalistische boot die de naam ‘Venus’ kreeg, werd ontworpen door Jobs en de bekende ontwerper Philippe Starck. Het schip is 70 meter lang en wordt bestuurd door zeven 27 inch iMacs in de stuurhut.

De romp van het jacht is volledig van aluminium gemaakt, waardoor het schip veel lichter is dan andere jachten. Bij het achtersteven zitten luiken waar kleinere (speed)boten achter zitten om het land te bereiken wanneer een haven te klein is voor het schip.

Het jacht werd gebouwd door de Koninklijke De Vries Scheepsbouw, een Nederlands bedrijf. Jobs liet de jacht bouwen in Nederland om samen met zijn gezin de wereld over te varen.

In de biografie van Walter Isaacson staat te lezen dat Steve jaren bezig geweest is met het ontwerpen van het jacht. ‘Ik weet dat het mogelijk is dat ik sterf en Laurene achterlaat met een half afgewerkte boot. Maar ik moet ermee voortgaan, het niet doen zou toegeven zijn dat ik binnenkort zal sterven’, zegt Jobs in de biografie.

Of de familie Jobs ook zonder Steve gebruik zal maken van het jacht is niet bekend, aldus OMT. Het schip wordt nu in ieder geval per vrachtschip naar de Verenigde Staten gebracht.