Nederlandse schrijver Bernlef overleden

De 75-jarige schrijver Bernlef overleed maandag in Amsterdam, na een kortstondige ziekte. Dat meldt uitgeverij Querido. Bernlef schreef heel wat romans, verhalen, essays en gedichten. Het grote publiek kent hem vooral van ‘Hersenschimmen’, zijn grote doorbraak uit 1984.

Bernlef (pseudoniem voor Hendrik Jan Marsman) debuteerde in 1960 met de gedichtenbundel ‘Kokkels’ en de verhalenbundel ‘Stenen spoelen’. In de jaren zestig werkte hij vooral als vertaler van heel wat Zweedse schrijvers en dichters en als recensent, onder meer voor De Groene Amsterdammer en Het Parool . Hij was ook een van de oprichters van het tijdschrift Barbarber , in 1958.

Zijn grote doorbraak kwam er in 1984 met de roman ‘Hersenschimmen’, een tragische liefdesgeschiedenis die draait rond dementie. Van dat boek zijn in Nederland en Vlaanderen bijna een miljoen exemplaren verkocht en het werd in tien talen vertaald.

Een van de centrale thema’s in het werk van Bernlef was jazzmuziek. Hij schreef er gedichten, verhalen en essays over. In 2006 publiceerde hij bijvoorbeeld een bundel met jazzverhalen: ‘Hoe van de trap te vallen’.

Bernlef werd meermaals bekroond. Zo won hij in 1984 de Constantijn Huygensprijs, enkele jaren later de AKO Literatuurprijs en in 1994 de P.C. Hooftprijs.

Uitgever Annette Portegies van Querido zegt niet alleen een geweldig schrijver, maar ook een lieve vriend te verliezen. ‘Iemand bovendien die, vanuit de traditie van ons huis, meedacht over de toekomst van de uitgeverij, en die jonge schrijvers hielp en adviseerde. We zullen hem verschrikkelijk missen.’