Spanje vindt vraag om noodhulp ‘niet essentieel’
Foto: AP

Een officiële Spaanse vraag tot Europese noodsteun is momenteel “niet essentieel”. Dat verklaarde de Spaanse premier Mariano Rajoy maandag na een overleg met zijn Italiaanse evenknie Mario Monti.

De twee regeringsleiders bevestigden tijdens het onderhoud in Madrid “het engagement van Spanje en Italië om Griekenland in de eurozone te houden”, aldus Rajoy. “Ons engagement tegenover de euro is onwrikbaar en we zullen alle nodige maatregelen nemen om de stabiliteit en de onomkeerbaarheid van de eenheidsmunt te garanderen”, klonk het.

Spanje, Europa’s vierde grootste economie van de eurozone, verkeert sinds een jaar in een recessie. Het noodlijdende Zuid-Europese land voert tot en met 2014 voor 150 miljard euro besparingen door om de overheidsfinanciën opnieuw op orde te brengen. Ondanks die draconische besparingsmaatregelen heeft het land nog steeds moeite om beleggers gerust te stellen.

De Spaanse regering lanceerde tot nog toe echter geen officiële vraag tot noodsteun bij het Europese noodfonds. Dat is “momenteel niet essentieel om de belangen van de Spanjaarden te verdedigen”, aldus Rajoy.

Zo’n drie maanden geleden kondigde de ECB de bereidheid aan onbeperkt staatspapier op te kopen van noodlijdende eurolanden. Voorwaarde is wel dat de landen in kwestie een officiële aanvraag om noodhulp doen. Daar hangen echter strenge eisen aan vast.

Sinds enkele weken is de langetermijnrente waartegen Spanje zich kan financieren op de internationale markten wel wat gedaald. De tienjaarsrente schommelt momenteel rond de 5,6 procent. (belga)