Vanackere: ‘Taboe van indexsprong laten varen’
Steven Vanackere. Foto: BELGA

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) sluit geen enkele maatregel uit om de begroting rond te krijgen, ook niet een indexsprong. Dat zei hij in een reactie op de uitspraken van ACV-topman Marc Leemans. Vanackere hoopt dat ook de regeringspartijen hun taboes laten varen.

ACV-voorzitter Marc Leemans dreigde maandagochtend dat een indexsprong elk interprofessioneel akkoord onmogelijk zou maken. Het ACLVB en ABVV schaarden zich later achter dat standpunt.

‘Voor elke maatregel vind je wel iemand die tegen is’, reageerde minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) totaal niet onder de indruk bij het begin van het begrotingsconclaaf. De minister vindt dat iedereen zijn taboes moet laten varen. ‘En het taboe van de indexsprong is er daar één van’.

‘Het is het volste recht van de belangengroepen om zich tegen bepaalde keuzes te verzetten. Maar het is de plicht van de politiek om te zorgen dat we toch tot iets komen dat wel gebeurt’, aldus Vanackere. De vice-premier verwacht dat de indexsprong niet de enige maatregel is die op verzet zal stuiten.

‘Wil ACV misschien nieuwe belastingen?’

Vanackere viseerde met zijn oproep om de taboes te laten varen ook de coalitiepartners in de regering. Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) blijft elke ingreep op de index categoriek afwijzen.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte stelde maandag dan weer dat zijn partij 'haar standpunt al heeft bekendgemaakt’. ‘Geen enkele partij zal uit de gesprekken komen zonder minstens één taboe te hebben opgegeven’, meende Vanackere.

Reynders versus Onkelinx

Vicepremier Didier Reynders (MR) stelde maandag dat de discussie over de index tijdens de onderhandelingen door geen enkele minister wordt afgewezen. Een indexsprong waarbij de laagste lonen beschermd worden vindt de minister van Buitenlandse Zaken een goede maatregel om de begroting op orde te krijgen. ‘We moeten iets doen. Of wil het ACV misschien nieuwe belastingen?’

De federale regering zou alleszins moeten besparen op personeel, zei Reynders nog, die de mogelijkheid bevestigde om slechts een of twee op de vijf vertrekkende ambtenaren te vervangen. Voor hem zou dat best ook gebeuren met een lineaire maatregel, omdat op federaal niveau de voorbije jaren lang niet alle departementen op dezelfde manier afslankten of zelfs nog aangroeiden.

De beweringen van Reynders zetten in het kamp van Onkelinx meteen kwaad bloed. 'Wij zeggen ‘neen’ tegen raken aan de index. Er kan geen sprake zijn van besparingen op kap van de arbeiders, wat de koopkracht zouden verstikken', klinkt het daar. De socialiste heeft dat zondag ook aan tafel 'in het lang en het breed' uiteengezet, klinkt het.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) benadrukte dat veiligheid een prioriteit blijft van de regering, ook in budgettair penibele tijden. 'We hebben alle cijfers besproken om te kijken hoe justitie zou kunnen bijdragen', zei ze. Ze wees er echter meteen op dat er nieuwe gevangenissen komen, waarvoor ook personeel nodig is.

Het federale kernkabinet heeft maandag tot iets voor 22.30 uur samen gezeten over de begroting voor 2013. Dinsdag om 11 uur pikken ze de draad weer op en ook woensdag zetten ze hun besprekingen voort. Op donderdag en vrijdag - Allerheiligen en Allerzielen - lassen de topministers een pauze in, zo wordt bevestigd bij de premier. In het weekend gaan de werkzaamheden opnieuw verder.