Greenpeace: ‘Outdoorkleding bevat giftige stoffen’

Verschillende bekende outdoormerken verkopen kleding met giftige stoffen. Dat stelt Greenpeace op basis van analyses die de organisatie op de kleding liet uitvoeren. Greenpeace wil dat de merken ophouden op die manier waterlopen en drinkwater te vervuilen.

Uit de analyses die Greenpeace liet uitvoeren bleek dat kleding van verschillende gerenommeerde outdoormerken sporen van perfluoroctaanzuur (PFOA) bevatten, een giftige stof die slechts heel langzaam afbreekt. Het ging onder meer over producten van Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia en Marmot.

De milieuorganisatie roept de merken nu op ‘om gif uit hun productieprocessen te bannen en een eind te maken aan de vervuiling van waterlopen en drinkwater’. Volgens Greenpeace draagt de textielindustrie onrechtstreeks bij tot de verspreiding van giftige stoffen in het milieu. ‘Vooral in landen als China en India is de vervuiling van waterlopen en rivieren problematisch.’

Greenpeace benadrukt dat de kleding niet schadelijk is voor de gezondheid van de mensen die ze dragen. PFOA, dat in producten van verschillende merken zit, kan via voeding, water en lucht echter wel in ons lichaam belanden. ‘Studies brengen de blootstelling aan PFOA in verband met verminderde vruchtbaarheid, verstoringen van het immuunsysteem en schildklieraandoeningen.’

De gemeten concentratie van de stof in de kleding is volgens de organisatie relatief laag, ‘maar doordat er zoveel outdoorkleding wordt geproduceerd, valt de milieu-impact niet te verwaarlozen’. Greenpeace stelt ten slotte dat er verschillende alternatieven beschikbaar zijn die het milieu niet schaden die al door verschillende andere merken gebruikt worden.