Touring: ‘Nieuwe crashtest bewijst belang van gordel’

Uit een nieuwe crashtest van Touring is nog maar eens gebleken dat het dragen van de gordel je leven kan redden. Het gevaar dat de achterste passagiers veroorzaken voor zichzelf maar ook voor de voorste inzittenden, wanneer ze ‘ongegordeld’ zijn, wordt schromelijk onderschat, zegt de organisatie.

Volgens Touring dragen de Belgen nog altijd te weinig de autogordel. Een op de 10 kinderen wordt nooit vastgeklikt in de wagen, van het aantal inzittenden achteraan draagt slechts de helft een autogordel, vooraan is dat 85 pct.

Uit een nieuwe crashtest van de organisatie is nochtans gebleken dat ook achteraan een gordel van levensbelang is. Voor de test voerde Touring een frontale aanrijding uit aan 64 km/uur.

‘Knieën en dijen slaan tegen het dashboard, borstkas en hoofd knallen in de airbag en vervormen zelfs het stuurwiel. Daarna krijgen de inzittenden een terugslag achterwaarts. Onderbenen en voeten van de bestuurder worden gekneld onder de pedalen en de verwondingen aan borstkas en hoofd zijn levensbedreigend’, bleek uit de test.

Touring dringt er bij alle inzittenden dan ook op aan altijd de gordel vast te maken en aan te spannen en zeker ook de hoofdsteun af te stellen. (belga)