In de Syrische hoofdstad Damascus zijn bij een aanslag met een autobom minstens tien doden gevallen. Dat bericht de Syrische staatstelevisie, op de laatste dag van het mislukte staakt-het-vuren.

Onder de slachtoffers van de explosie in een buitenwijk van Damascus waren ook vrouwen en kinderen, stelt de staatstelevisie. De explosie richtte ook grote materiële schade aan.

De Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, Lakhdar Brahimi, had een wapenstilstand onderhandeld voor het vierdaagse Offerfeest. Hij betreurt dat beide partijen zich niet aan de afspraken houden. Vanaf de eerste dag werd het bestand geschonden met nieuw geweld. Afgelopen weekend vielen opnieuw honderden doden in het land.

‘De situatie is slecht en wordt erger’, zegt hij in Moskou na een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Maar hij wil zich naar eigen zeggen niet laten ontmoedigen door zijn mislukt initiatief, dat hij als een opstap naar een meer duurzame vrede zag. ‘Het Syrische volk verdient onze steun en aandacht’, zegt hij.

Leger bestookt rebellen

Intussen gaat het geweld voort. Vliegtuigen van het Syrische leger hebben posities van rebellen in de voorsteden van de hoofdstad Damascus onder vuur genomen. Volgens activisten was het een van de zwaarste bombardementen sinds de opstand in Syrië negentien maanden geleden begon.

In de voorsteden werd fel strijd geleverd tussen regeringsmilitairen en opstandelingen. ‘Leden van het Vrije Syrische Leger schieten op de toestellen, maar slagen er niet in ze neer te halen’, zegt een activist.

In andere delen van Syrië werd ook gevochten. In de noordwestelijke provincie Idlib, die grenst aan Turkije, werden volgens het Observatorium, elf luchtaanvallen uitgevoerd op een aantal dorpen. Op amateurbeelden zijn de vliegtuigen te zien en enorme paddestoelvormige rookwolken als gevolg van het bombardement.

Ban Ki-moon ook teleurgesteld

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zei diep teleurgesteld te zijn dat de wapenstilstand geen stand heeft gehouden. Hij eiste meer eenheid van de internationale gemeenschap en riep de strijdende partijen op de wapens neer te leggen.

‘Deze crisis kan niet worden opgelost met meer wapens en meer bloedvergieten’, zei Ban. ‘Ik blijf alles doen wat in mijn macht ligt om de crisis op te lossen. Zolang de internationale gemeenschap geen overeenstemming bereikt, nemen de noden, de aanvallen en het lijden alleen maar toe.’