Tobback laakt uitspraken De Wever over wallonisering
Foto: BELGA

SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt de uitspraken van Bart De Wever over de ‘wallonisering’ van de economie ‘beledigend en onjuist’. ‘De N-VA kan niet aanvaarden dat de premier een Waal en socialist is’, stelt hij op de website van Le Soir. ‘Dat is haar probleem.’

De Wever pleitte zondag voor structurele economische hervormingen naar Duits voorbeeld. Maar voor Tobback heeft het geen zin om over ‘walloniseren’ te praten. ‘Indien we de Belgische economie terug op de rails willen zetten, moet we samen een oplossing zoeken’, zegt de SP.A-voorzitter.

Tobback vindt dat de wederzijdse beledigingen - waarbij hij ook oud-vakbondsleider Jos Digneffe viseert - niet constructief zijn bij het zoeken naar een akkoord. 

Volgens hem verontrust  De Wever ook heel wat mensen, 'niet alleen met zijn woorden, maar ook met de optocht in Antwerpen (op de verkiezingsavond, nvdr). Dat kan bij de ouderen heel wat herinneringen oproepen’.

Ook SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte reageert op de woorden van Bart De Wever zondag in De Zevende Dag, over het lopende begrotingsconclaaf. ‘Men zal inderdaad iets doen rond de loonlasten. Wellicht doet men iets met de index en sparen ze het PS-publiek door de lage lonen daarvan vrij te stellen’, voorspelde de N-VA-voorzitter.

Vande Lanotte wijst er op zijn Facebook-pagina op dat die lage lonen ‘ongeveer 400.000 Vlamingen vertegenwoordigen die iedere dag gaan werken voor een loon van maximum 1.300 euro.’