Bruno Tobback niet tegen afzwakken begrotingsinspanning
Foto: BELGA

SP.A-voorzitter Bruno Tobback zou graag hebben dat de regering zich aan het Europese begrotingstraject houdt. Maar net zoals Laurette Onkelinx vindt hij een kleine marge geen slecht idee voor relancemaatregelen.

Vrijdag opperde PS-vicepremier Laurette Onkelinx nog om wat van het Europese begrotingstraject af te wijken, opdat er marge zou ontstaan voor relancebeleid. De andere meerderheidspartijen stonden daar echter niet voor te springen.

Op de RTBF-radio hield SP.A-voorzitter Bruno Tobback de deur toch op een kier. Volgens hem moet het doel van 2,15 procent gehandhaafd blijven, tenzij zou blijken dat de Europese agenda geen enkele relancemaatregel toelaat.

Tobback pleit voor budgettaire discipline naast relancemaatregelen. ‘Budgettaire discipline is voor iedereen belangrijk, maar heeft niet veel zin als men de economie niet kan doen heropleven’, klinkt het. ‘Ik vind dat de regering een beetje creatief moet zijn en dat een beetje marge rond de 2,15 procent moet kunnen.’

Voor hem is een lastenverlaging op arbeid bespreekbaar. Maar een indexsprong zou volgens Tobback weinig opleveren. ‘In principe ben ik daartegen’, zegt hij.

Kernkabinet puzzelt voort

Het federale kernkabinet komt maandag om 14 uur opnieuw samen om zich te buigen over de begrotingspuzzel. Bedoeling is om tot omstreeks 22 uur door te vergaderen, zo valt te horen. Ook in de komende dagen zal het conclaaf naar alle waarschijnlijkheid voortgaan.

Premier Elio Di Rupo, zijn vicepremiers en minister van Begroting Olivier Chastel zijn nog steeds op zoek naar 3,4 à 3,7 miljard euro om het begrotingstekort volgend jaar op 2,15 procent te houden, zoals afgesproken met Europa. Sinds vorige woensdag hield het conclaaf een eerste ‘tour de table’ over de primaire uitgaven, de fiscale inkomsten en de sociale zekerheid.