Sandy stuurt campagne Obama en Romney in de war
Terug in Washington D.C. Foto: REUTERS

Orkaan Sandy heeft ook een impact op de presidentscampagne die nu in de laatste rechte lijn zit. President Obama heeft een campagnebezoek in Florida geannuleerd, om naar Washington terug te keren om de ontwikkelingen van de storm op de voet te volgen.

In Orlando in Florida stond een meeting op het programma met ex-president Bill Clinton. De Amerikaanse president vliegt terug naar het Witte Huis om 'toezicht te houden over de voorbereidingen' van de orkaan Sandy. Dat deelde een woordvoerder mee.

Gisteren pasten zowel president Obama als zijn uitdager Mitt Romney hun agenda al aan vanwege de naderende orkaan. Romney blies een meeting af in Virginia en bezocht samen met zijn running mate Paul Ryan Ohio. Maandag bezoekt hij Wisconsin. Een voor maandag en dinsdag gepland bezoek aan New Hampshire gaat niet door.

Obama zegde bijeenkomsten af in cruciale swing states om de reddingswerkzaamheden van nabij te volgen. Ook in de staten Virginia en Colorado stopt de campagnekaravaan van Obama niet.

Hoewel Sandy roet in het eten van Obama's campagne gooit, biedt de orkaan de president wel de kans zich een daadkrachtige leider te tonen die de bevolking door tijden van crisis loodst.

Early voting

Het valt niet uit te sluiten dat Sandy een impact heeft op de verkiezingen zélf. Delen van vier zogenoemde 'swing states', staten die bepalend zullen zijn voor de verkiezingsuitslag en waar het allerminst duidelijk is of Obama of Romney met de winst aan de haal gaat, liggen op Sandy's pad. 

Belangrijk is dat in vrijwel alle staten inmiddels early voting is begonnen. De storm zou de opkomstcijfers naar beneden kunnen halen, wat volgens een Obama-adviseur vooral in het nadeel van de president zou uitdraaien. Obama zelf zei gisteren dat niet te geloven. Maar Sandy zal de zenuwen ongetwijfeld gespannen doen staan. Een verkeerde reactie kan, op één week van de verkiezingen, grote gevolgen hebben.

De orkaan zou meer schade zou kunnen aanrichten dan zijn voorganger Irene in 2011. In 2005 werd president George W. Bush bekritiseerd voor zijn -uiterst trage- reactie nadat de orkaan Katrina ravage had aangericht in Louisiana, in het bijzonder in New Orleans