Het hing al in de lucht: de Engelstalige boekenmarkt is door elkaar geschud. De bekende uitgeverijen Penguin en Random House zijn gefuseerd, maar blijven wel als aparte merken bestaan.

Random House is de Engelstalige boekenafdeling van het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann, bekend van de bestseller ‘Vijftig tinten grijs’. Dat bedrijf heeft besloten om in zee te gaan met het Britse Pearson, dat het met Penguin een stuk minder goed doet. Samen worden ze de grootste uitgever ter wereld. En hierdoor versmelten Penguin en Random House dus tot één uitgeverij. Dat hebben de bedrijven maandag bekendgemaakt.

De nieuwe ‘joint venture’ krijgt de naam Penguin Random House, met 53 procent van de aandelen voor Bertelsmann en de overige 47 procent voor Pearson. De oprichting van het nieuwe uitgeefbedrijf moet midden volgend jaar afgerond zijn, als de autoriteiten toestemming verlenen.

Over de fusie deden al langer geruchten de ronde. Vrijdag kwam naar buiten dat NewsCorp, het bedrijf van Rupert Murdoch, een miljard pond (1,2 miljard euro) over zou hebben voor Penguin. Over de financiële details van de fusie tussen Penguin en Random House zijn geen mededelingen gedaan.