Tot 30.000 banen in groene energie
Foto: Photonews

Investeren in hernieuwbare energie kan tot dertigduizend banen opleveren. Dat zegt Agoria, de sectorfederatie van de technische industrie, in De Morgen. Heel wat ontslagen werknemers in de auto-industrie zouden meteen aan de slag kunnen.

Agoria hamert in de nasleep van de sluiting van Ford Genk op de kansen die de sector van de groene energie biedt.

‘Het drama in Genk toont dat de auto-industrie haar limiet als sterke groeimarkt heeft bereikt. In de hernieuwbare energie is dat helemaal niet zo’, zegt Jan Declercq, voorzitter van de REC (Renewable Energy Club) bij Agoria, die 101 bedrijven uit de sector vertegenwoordigt.

‘De sector groeit en daar zou ons land nog veel meer van kunnen profiteren, als we voluit de groene kaart trekken en inzetten op specialisatie, innovatie en ondernemen. Doen we dat niet, dan gaan anderen met de koek lopen.’

Volgens Agoria kan een pak ontslagen werknemers in de auto-industrie meteen aan de slag, onder andere om windturbines te onderhouden.

‘Dat vergt geen ingrijpende omscholing en wij proberen al een tijd duidelijk te maken dat we mensen zoeken in die functies. Dat werk is perfect voor iemand die goed is met zijn handen, technisch inzicht heeft, precies is, niet bang is van machines, in shifts kan werken en stressbestendig is.’

Maar is hernieuwbare energie geen uiterst grillige zakelijke investeringen? ‘We beseffen maar beter dat de hele wereld hoe dan ook evolueert in de richting van de hernieuwbare energie’, zegt Declercq.