Succesvol netwerken: 2 handige tips
Foto: jobat.be
Veel mensen vinden netwerken een 'vies' woord: je moet jezelf kunstmatig verkopen, iedereen geforceerd een handje schudden enzovoort. Nochtans kan netwerken ook leuk zijn. Carrièrecoach Katrin Van de Water getuigt ...

Van de Water: "Mijn definitie van netwerken is ALLE contacten gebruiken om AL je doelen te realiseren. Alle contacten betekent dus je buurman, je jeugdvriendin, je collega's, je sportvrienden etc ... Al je doelen: dat kan gaan van een droomjob over een nieuwe auto of een leuk restaurant, tot een droompartner, een nieuw huis of een leuke vakantiebestemming. Netwerken is geven en nemen, én gunnen! Mensen helpen elkaar graag."

Hoe je netwerk gebruiken om je droomjob te veroveren? Karin Van de Water gaf ons volgende tips ...

1. Weet wat je wil en wees heel specifiek

"Hoe specifieker, hoe beter. Zeg niet zomaar dat je op zoek bent naar een leuke job. Zeg meteen dat je op zoek bent naar een job als accountmanager in de reclamesector in de regio Antwerpen, bijvoorbeeld. De kans dat je een tip krijgt die aanleunt bij wat je wil, is het grootst als je specifiek zegt wat je wil."

2. Bereid je voor op de vraag 'wat doe je?'

"Pas toen ik een tijdje niet werkte, viel het me op hoe vaak mensen me deze vraag stelden. Ook hier geldt: hoe specifieker, hoe beter. In het begin zei ik: 'ik ben coach'. Toen vroeg ik me af welke onderwerpen me echt boeiden. Dat bleken carrièrevraagstukken te zijn. Vanaf dat moment zei ik: 'ik ben carrièrecoach'. Toen ik snapte dat de doelgroep van hoogopgeleide 30-ers en 40-ers mij het beste ligt, zei ik steevast: 'Ik ben carrièrecoach en help hoogopgeleide 30-ers en 40-ers die worstelen met hun loopbaan'. Vanaf dat moment werd ik veel vaker gebeld. Mensen wisten met welke 'problemen' ze bij me terecht konden."

>

>

>

>