Op 6 november worden in de VS presidentsverkiezingen gehouden. Elke dag krijgt u een nieuwe quote die de campagne kleurde.

'Ik vind PBS goed, en ik hou van Big Bird, maar ik wil de subsidies voor PBS stoppen'

Romney wil snijden in de overheidsuitgaven, en dan zal PBS, de openbare omroep in de VS, het met minder moeten doen. Dat zei hij tijdens het eerste grote televisiedebat. Big Bird is de grote gele vogel uit Sesamstraat, een kinderprogramma dat door PBS wordt uitgezonden. Op de sociale media werd direct gretig ingepikt op de uitspraak. Zo dook meteen de Twitter-account @FiredBigBird op.

'Hij is een bullshitter'

Obama gaf in het Oval Office een interview aan het blad Rolling Stone. Bij het buitengaan zei de hoofdredacteur dat zijn zesjarige dochter hem had gevraagd om de president de boodschap 'You can do it' over te maken. 'Kinderen hebben goeie instincten', reageerde de president. 'Ze kijken naar die andere kerel en zeggen: Ik zie zo dat hij een bullshitter (zeveraar, nvd.) is.'

 

'Weet je, ik hoef niet naar mijn pensioen te kijken. Het is niet zo groot als dat van jou'

'Meneer de president, hebt u uw pensioen al eens bekeken?', vroeg Romney meermaals aan Obama. 'Daar zitten ook buitenlandse investeringen in hoor.' In het tweede debat kwam een pittige discussie op gang over de rijkdom van Mitt Romney. De multimiljonair wordt vaak onder vuur genomen omdat hij alleen oog zou hebben voor de superrijken. Hij haalt ook veel inkomsten uit fondsen in het buitenland, ondermeer in China- tot ongenoegen van vele Amerikanen.

 

'We komen niet uit deze puinhoop door te moorden'

Romney feliciteerde Obama met de uitschakeling van Al Qaeda-leider Osama bin Laden, wat wordt gezien als de grootste trofee van Obama in zijn vier jaar. Maar hij liet niet na het belang te benadrukken van hulp aan het Midden-Oosten bij het opbouwen van westers gezinde landen om de terreurdreiging van Al Qaeda aan te pakken.

'Tegenwoordig zijn er ook veel minder paarden en bajonetten'

Tijdens het buitenlanddebat zei Mitt Romney dat er geïnvesteerd moet worden in Defensie, en dat de Amerikaanse marine nu minder schepen telt dan in 1916. Obama's antwoord: ‘U zegt dat onze zeemacht over minder schepen beschikt dan in 1917. Maar we hebben ook minder paarden en bajonetten. We hebben nu van die dingen die vliegdekschepen heten, en zelfs schepen die onder water varen.’

'Ik belde naar een paar vrouwengroepen en ze bezorgden me mappen vol vrouwen'

Toen een jonge vrouw uit het publiek in het tweede debat een vraag stelde over de gelijke betaling van mannen en vrouwen, vertelde Romney hoe hij zijn staf vervrouwelijkte toen hij gouverneur van Massachusetts werd. Veel vrouwen vonden zijn uitspraak over 'binders full of women' neerbuigend. Zijn verbale uitschuiver veroverde al snel de sociale media.

'Wij hebben onze wil niet opgelegd aan andere landen. Wij hebben andere landen gered van dictators.'

Romney verwijt de president dat die vooral in het begin van zijn presidentschap de positie van de VS verzwakte met wat hij diens 'excusestournee' in het Midden-Oosten noemt. Vooral conservatieve Amerikanen ergeren zich aan Obama’s dialogerende houding met moslimlanden.

'Hij lijdt aan Romnesia'

Obama beschuldigt Romney in de aanloop naar het derde televisiedebat er van dat hij zijn standpunten probeert te verhullen door een gematigde toon te kiezen. 'Hij verandert zo vaak van mening, en hij gaat zo veel zaken uit de weg: het wordt hoog tijd dat we die ziekte benoemen', klonk het. Romnesie verwijst naar amnesie of geheugenverlies.

'De jaren 80 belden, ze willen hun buitenlandbeleid terug'

Tijdens het buitenlanddebat herinnert president Barack Obama de kiezers eraan dat zijn uitdager Mitt Romney onlangs Rusland noemde als grootste buitenlandse dreiging en beschuldigde hij de Republikein van Koude Oorlogsretoriek.