Vier Belgen komen om bij busongeval in Jordanië
Foto: *

Bij een busongeval zaterdagavond in Jordanië zijn vier landgenoten om het leven gekomen. Het gaat om drie vrouwen en één man. De slachtoffers zijn Inge Bens, een schepen uit Wommelgem, een ouder paar uit Gent en een jonge vrouw uit Meise.

Het ongeval gebeurde zaterdagavond om 18 uur lokale tijd (dat is 17 uur Belgische tijd). Op de bus, die op weg was van Petra naar Amman, zaten 20 mensen, waarvan zestien Belgische toeristen en twee Luxemburgers, bevestigt Buitenlandse Zaken.

Vier landgenoten, drie vrouwen en een man, zijn om het leven gekomen. Daarnaast zijn vier andere inzittenden gewond geraakt. Van die vier gewonden is er één zeer erg aan toe, twee zijn lichtgewond en van het vierde slachtoffer is de toestand niet stabiel. Dat zegt Baptiste Van Outryve, woordvoerder van reisorganisator Thomas Cook.

Het ongeval gebeurde toen nadat een tegenligger afweek van zijn baan en frontaal op de bus inreed.

Een van de slachtoffers is schepen in Wommelgem

De dodelijke slachtoffers zijn afkomstig uit Meise, Gent en Wommelgem. Een van de slachtoffers is Inge Bens. Zij kwam met de gemeenteraadsverkiezingen begin deze maand nog op voor Open VLD in Wommelgem en behaalde opnieuw een zitje in de gemeenteraad. Bens was huidig schepen van Ruimtelijke Ordening, Wonen, Cultuur & Feestelijkheden en Toerisme in de Antwerpse gemeente.  

Behalve Inge Bens kwam ook een paar uit Gent (respectievelijk 46 en 51 jaar oud) en een 22-jarige vrouw uit Meise om het leven gekomen, zo is van woordvoerder Michel Malherbe van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken vernomen.

Over de gewonden kon Malherbe geen details kwijt. Wel zei hij dat de ambassadeur van België in Jordanië de gewonden al had bezocht samen met de Jordaanse premier en de Jordaanse minister van Toerisme. De samenwerking met de Jordaanse overheid 'verloopt prima' en de hulpdiensten doen 'voortreffelijk' werk.

De familie van alle slachtoffers is ondertussen verwittigd. Bijgevolg werd het speciale telefoonnummer gesloten waarop familieleden terechtkonden voor informatie over het ongeval en hun verwanten.

Di Rupo betuigt medeleven

Premier Abdallah Nsour betuigde tijdens het bezoek zijn medeleven met de Belgische regering en met de families van de dodelijke slachtoffers.

Zondagavond al had premier Elio Di Rupo (PS) al gereageerd op twitter. ‘Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van het ongeval in Jordanië en bij hun families’, staat er te lezen. ‘De Belgische autoriteiten doen er alles aan om hen op de best mogelijke manier bij te staan’.

Ook minister Didier Reynders (MR) van Buitenlandse Zaken heeft namens de regering zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en hun nabestaanden.

Ook reisorganisator Thomas Cook biedt zijn oprechte medeleven aan de familie aan. De reisorganisator ‘zal hen alle nodige bijstand verlenen’, staat nog het persbericht van Thomas Cook.