Amnestiewet schroeft celstraf Silvio Berlusconi terug naar één jaar
Foto: AFP
De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi is in Milaan veroordeeld tot vier jaar cel wegens belastingontduiking in de zaak-Mediaset. Dankzij de amnestiewet, die de overbevolking in de Italiaanse gevangenissen moet tegengaan, werd die straf teruggeschroefd naar één jaar. Berlusconi mag de komende vijf jaar ook geen openbaar ambt uitoefenen.

Berlusconi zou persoonlijk betrokken zijn geweest bij een zaak van fraude en belastingontduiking door zijn bedrijf Mediaset. Het bedrijf verkocht in de jaren negentig televisierechten aan buitenlandse bedrijven van Berlusconi. De ex-premier zou de prijs van televisierechten kunstmatig verhoogd hebben en die vervolgens voor een veel hoger bedrag weer teruggekocht hebben, waardoor de Italiaanse belastingdienst bijna 14 miljard euro is misgelopen. 

Hij werd door de rechter in Milaan schuldig bevonden en veroordeeld tot vier jaar cel. Later werd bekendgemaakt dat die straf teruggeschroefd werd tot één jaar cel. Il Cavaliere verkreeg de strafvermindering ingevolge een amnestiewet uit 2006. Die was door de toenmalige linkse regering afgekondigd om de overbevolking in de Italiaanse gevangenissen tegen te gaan.

Berlusconi was zelf niet aanwezig om de straf aan te horen, die hoger uitvalt dan de eis van drie jaar en acht maanden van de aanklagers. Bovendien mag hij ook vijf jaar geen openbaar ambt uitoefenen en moeten alle veroordeelden in de zaak-Mediaset provisioneel 10 miljoen euro storten aan de Italiaanse fiscus.

De advocaten van Berlusconi kondigden aan in beroep gaan tegen de straf. Daardoor moet de ex-premier niet onmiddellijk de cel in. Een veroordeling in eerste aanleg wordt in Italië immers niet uitgevoerd als er binnen de vijftien dagen beroep wordt aangetekend. De veroordeling wordt aldus opgeschort totdat het proces in beroep is afgelopen. Hetzelfde geldt voor het verbod op het uitoefenen van een openaar ambt.

Eerste echte veroordeling

Het is de eerste keer dat de mediamagnaat veroordeeld wordt. Vorige pogingen om de ex-premier te veroordelen draaiden uit op een vrijspraak wegens politieke onschendbaarheid of verjaring.

Zo liep hij in 1997 en 1998 in eerste aanleg in totaal zes jaar en vijf maanden cel op wegens corruptie, valse boekhouding en illegale partijfinanciering. Onder de talrijke onderbrekingen van het proces-Mediaset was er één in april 2010, tengevolge van het stemmen van een wet die Berlusconi achttien maanden strafrechtelijke onschendbaarheid gaf. UIteindelijk zwakte het Italiaans Constitutioneel Hof die wet af. In februari hernam het proces evenwel.

Il Cavaliere schreeuwt van de daken dat hij slachtoffer is van een heksenjacht door wat hij als linkse magistraten beschouwt. Eerder deze week heeft Berlusconi laten weten dat hij bij de parlementsverkiezingen in april geen gooi naar het premierschap zal doen.

'Het is een politieke, ongelooflijke en ontoelaatbare uitspraak. Het is zonder twijfel een politiek verdict zoals alle tegen mij uitgevonden processen politiek zijn', zo zei Berlusconi op één van zijn televisiestations, Italia 1.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig