Kunstenaar Jan Fabre heeft in Terzake op Canvas publiekelijk betreurd 'dat twee katjes slecht zijn neergekomen' tijdens de opnames van een film over hem. Maar de heisa die de beelden veroorzaakt hebben, noemt hij overdreven.

Het was een Frans productiehuis dat in het Antwerpse stadhuis enkele opmerkelijke scènes kwam opnemen. Ze gooiden levende katten metershoog en tollend de lucht in.

De Franse filmmakers draaiden de beelden voor een film over kunstenaar Jan Fabre, die zelf aanwezig was bij de opnames.

'Ik stond bovenaan de trappen te dansen in een Fred Astaire-kostuum. Ik had zoiets al begin jaren 80 gedaan, gebaseerd op een performance van Salvador Dali', klinkt de uitleg van Fabre. 'De film gaat over alles wat ik van de jaren 70 tot nu gedaan heb.'

Klacht van Bungeneers

Maar de act werd niet geapprecieerd door schepen van Dierenwelzijn Luc Bungeneers (N-VA), die tijdens de opnames zat te vergaderen in het stadhuis met zijn partijvoorzitter Bart De Wever. Ze werden verstoord door gejank, aldus de schepen van Dierenwelzijn. ‘Tot mijn grote ontzetting stelden we vast dat er in het stadhuis katten werden mishandeld in de naam van de kunst’, aldus Bungeneers. Uiteindelijk hielden de filmmakers ermee op, na protest van hun eigen technici.

'Overdreven', noemt Fabre de heisa rond de katten, als ook de klacht die Bungeneers wil neerleggen. 'Ik vond het ook erg dat twee katjes verkeerd zijn neergekomen. Toen ik de beelden gezien had, heb ik meteen gebeld en vernomen dat de katten compleet ok en gelukkig zijn.'

Fabre, die 'geen computer heeft' en zegt niet te weten welke deining het filmpje op het internet veroorzaakt heeft, voegde er ook nog aan toe dat hij zich 'als een Dr. Doolittle wil excuseren voor het slecht neerkomen van de twee katten'. Zijn werk is overigens 'één hommage aan het dier', klonk het nog.

Gedragscode

Er was wel degelijk een aanvraag ingediend om opnames te maken in het stadhuis, maar volgens Bungeneers heeft het productiehuis met geen woord gerept over het gebruik van de katten. ‘Onze gedragscode stelt duidelijk dat het gebruik van dieren enkel bij uitzondering wordt toegestaan, na advies van de stedelijke dienst en adviesraad voor dierenwelzijn.’

Dierenrechtenorganisatie GAIA hoopt dan weer dat de beelden niet in de film over Fabre gebruikt zullen worden. GAIA is er bovendien niet over te spreken dat Fabre zelf op het gebeuren toekeek, en wil een klacht indienen wegens dierenmishandeling.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig