Hoe omgaan met een dolgedraaid aandeel als Facebook?
Sociaalnetwerksite Facebook maakte een weinig indrukwekkend beursdebuut. Foto: afp
De koers van het aandeel Facebook is sinds de lancering gehalveerd, maar dat betekent niet dat je er vanaf moet blijven, meent DIRK VANDYCKE. Een recente koersopstoot sterkt hem in zijn overtuiging.

Op 15 oktober schreef ik in de papieren versie van deze krant het volgende:
De beleggers van het eerste uur in Facebook hebben aan hun aandelen nog niet veel plezier beleefd. Op dat moment stondhet aandeel $19.70. Er ging dus losweg meer dan de helft van de koers af in vijf maanden. Een koers die op zijn hoogste peil $45 aantikte.Bij een beursintroductie worden betrokkenen vaak contractueel verplicht om aandelen nog een bepaalde tijd bij te houden. Tussen 15 oktober en 13 november komen zo nog eens 243 miljoen aandelen uit dergelijke ‘lock-up’ met op 14 november de kers op de taart als maar liefst 1,32 miljard aandelen vrij komen (waaronder die van Zuckerberg zelf).

Dit kan voor verdere verkoopdruk zorgen maar ook net zo goed voor rust in de markt, als beleggers zouden zien dat de koers niet verder daalt terwijl deze dreiging wegvalt.

Interessant is het punt waar de laagste koers werd bereikt, $17.55 op 4 september. Toen had geen enkele aandeelhouder winst . Als aandelen na dit punt werden verkocht, dan is de kans groot dat ze uit de handen gingen van iemand die er verlies op had en terechtkwamen bij iemand die de grote daling niet heeft gekend.

Zo werden reeds 1,41 miljard aandelen verhandeld. Dat is 110% van de vrij verhandelbare aandelen. Aan het huidige tempo van 33,6 miljoen aandelen die gemiddeld per dag worden verhandeld, zouden alle slechte herinneringen binnen 34 dagen tot het verleden kunnen behoren. Dat is begin december. Zou de Sint dit jaar aandelen Facebook brengen?

Addendum

Ondertussen sprong, op 24 oktober, het aandeel Facebook zowat 20% hoger naar aanleiding van beter dan verwachtte resultaten. Dit werd gevolgd door een terugval binnen het zijwaartse kanaal de volgende dag.

Het is dus, alsnog, zeker niet te laat om dit aandeel met bovenstaand scenario verder op te volgen. Als na 14 november dus geen nieuwe dieptepunten worden opgezocht, dan kan de heropstanding van dit aandeel ten volle beginnen.

Hou er rekening mee dat dit een dynamische oefening is die na 14 november opnieuw zal moeten worden gemaakt om nauwkeurig te zijn. Ook dagelijks gemiddeld volume kan veranderen en daardoor defree float rotatie vertragen of versnellen. Maar Facebook is duidelijk in de gaten te houden.
Dirk Vandycke heeft meer dan 15 jaar ervaring in beleggen en geeft statistiek aan de Hogeschool West Vlaanderen. Hij is oprichter van www.monest.net en www.chartmill.com. Beiden hebben tot doel mensen te helpen en te leren beleggen. Alle vragen zijn er tevens welkom op het forum.