Groep vakbondsmensen verkiest fabriekspoort boven bed
Foto: bdw
Een groep vakbondsmensen heeft woensdag de nacht doorgebracht aan de geblokkeerde bedrijfspoorten van Ford in Genk. Ook oud-werknemers en andere sympathisanten zakten af.

ACV-vakbondsman Gaby Colenbunders staat al sinds maandag aan de poort. Hij noemt het enorm hartverwarmend dat de afgelopen nacht ex-Ford-werknemers naar de bedrijfspoorten afzakten om hun steun te betuigen.

"Afgelopen nacht zijn Ford-werknemers gekomen die niet konden slapen. Sinds 2 uur staat hier een 25-tal mensen. Normaal gezien komen vandaag delegaties van DAF en Audi om hun steun te betuigen, " vertelt de doorwinterde vakbondsman. Ook een van de meest fanatieke supportersgroepen van KRC Genk, Geneche 07, is een spandoek komen ophangen.

Colenbunders vindt het wel jammer dat er geen steun komt vanuit Ford in Duitsland. "Geen enkel woord van steun". Hij heeft ook alle uitspraken van politici en nieuwsberichten kunnen overschouwen en moet naar eigen zeggen "lachen" als er gesproken wordt over een taskforce en een nieuw Limburgplan.

"Het overgrote deel dat hier werkt zijn laaggeschoolden. Ze zijn bezig geweest met bouten en schroeven en kennen alleen deze fabrieksmuren. Niemand beseft dat dit een bloedbad is voor Limburg."

Aan de Genkse bedrijfspoorten vragen de mensen zich ook af tot welke menselijke drama's de sluiting zal leiden, want bij de vorige herstructureringen steeg iedere keer het aantal zelfdodingen.