Eén op de drie zwangere vrouwen drinkt alcohol

Tijdens de zwangerschap blijft een op de drie vrouwen drinken, en een op de tien rookt. Dat blijkt uit een recente studie van professor Hoppenbrouwers (KUL). Maar zelfs kleine hoeveelheden kunnen een risico inhouden. Daarom wordt er een nieuwe sensibiliseringscampagne gestart: ‘De mooiste start begint met een stop’.

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) stelde de campagne voor. ‘Zelfs kleine hoeveelheden kunnen een risico inhouden’, aldus de minister. ‘Alcohol wordt in deze campagne op dezelfde hoogte gesteld als tabak en andere drugs. Ze zijn alle drie gevaarlijk, maar dat ook alcohol gevaarlijk is, is minder bekend. Zo heb ik bijvoorbeeld zelf nog gehoord dat schuimwijn minder gevaarlijk zou zijn dan andere dranken. Dat klopt natuurlijk niet, en met deze duidelijke campagne willen we dergelijke misverstanden de wereld uit helpen.’

Opvallend: uit de studie van Hoppenbrouwers blijkt ook dat het voornamelijk hoogopgeleide vrouwen zijn die tijdens de zwangerschap nog een glaasje drinken. Meer dan een derde van de vrouwen met een diploma hoger onderwijs heeft tijdens de zwangerschap gedronken.

Dat zou te maken hebben met dubbelzinnige signalen van dokters en gynaecologen. Een van de experts, Rita Verrando, had het over onze ”cavacultuur”. ‘Alcohol is een sociaal aanvaarde drug, maar heeft net als alle andere drugs ook een invloed op de fertiliteit. Dat wordt echter te weinig duidelijk gezegd.’

De campagne - een initiatief van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, Kind en Gezin en het Vlaams instituut voor gezondheidspromotie en ziektepreventie - wil ondubbelzinnig wijzen op de gevaren van alcohol, drugs en tabak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in