Met een kleiner, goedkoper model kan Apple een vervolg breien aan het succes van zijn iPad. Ook al valt de prijs wat hoger uit dan sommigen hadden gedroomd.

Meer dan 60% van alle verkochte tablets zijn momenteel iPads, en dat percentage blijkt de jongste maanden eerder te stijgen dan te dalen. Apple blijft dus de markt domineren die het zelf creëerde.

Toch zat er nog een gat in het gamma van Apple. De Kindle Fire, de Nook van Barnes & Noble, maar ook de pas gelanceerde Google Nexus 7 zijn niet alleen fors goedkoper maar ook een stuk kleiner dan de iPad. Die combinatie blijkt steeds meer aan te slaan bij een publiek dat niet klaar was om 500 euro neer te tellen voor een nieuw gadget, maar voor 250 euro best wel eens iets wilde uitproberen. Apple zag zich dus genoodzaakt om te reageren.

Koerswijziging

Apple-oprichter Steve Jobs, die vorig jaar overleed, had nochtans gezegd dat dergelijke kleine tablets doodgeboren (‘dead on arrival’) zijn. Maar het zou niet de eerste keer dat Jobs zijn koers radicaal bijstuurde - of dat hij zijn tegenstanders opzettelijk op het verkeerde been zette. En bewonderaars van Jobs zullen volhouden dat Apple niet is afgeweken van die uitspraken van Jobs. Het scherm van de nieuwe iPad Mini meet namelijk geen 7” maar 7,9” - ‘dat is 35% meer schermoppervlakte’ verklaarde topman Phil Schiller bij de aankondiging.

De iPad Mini is min of meer een verkleinde uitvoering van de anderhalf jaar oude iPad 2. Hij heeft dezelfde schermresolutie (1024x768 pixels) maar een betere, 5 megapixel camera. Hij is 7,2 mm dik, weegt 308 gram en het goedkoopste model, met 16 gigabyte geheugen, kost 329 euro. Sommigen hadden gespeculeerd op een prijs die wat dichter lag bij de 249 euro van een gelijkaardig uitgeruste Nexus 7. Maar verwacht wordt dat ook aan deze prijs een grote groep nieuwe gebruikers een iPad zal overwegen.

De wifi-uitvoering van de iPad mini ligt vanaf 2 november in de Belgische winkels. De 3G/4G-versie is beschikbaar vanaf eind november.

Later deze week kondigt Microsoft het speciaal voor tablets bedoelde Windows 8 aan, maar die toestellen zullen eerder met de grotere iPads concurreren.

Nieuwe iPad

De talrijke Mac geruchtenblogs waren het er al enkele maanden over eens dat er een kleinere iPad aankwam, en de voorbije twee jaar blijken dat soort geruchten veel vaker dan in het verleden te kloppen. Dat was ook deze keer zo. Maar Apple verraste de achterban wel met een snellere versie van de huidige iPad, voor een ongewijzigde prijs. Deze 'vierde generatie' iPad heeft de nieuwe, kleinere Lightning connector die ook op de iPhone 5 te vinden is.

Ook onverwacht was een vernieuwd gamma desktops en laptops:
* Een nieuwe 13” MacBook Pro met extreem scherp 2560x1.600 scherm (net iets minder dan de eerder dit jaar geintroduceerde 15” MacBook Pro met zijn 2880x1800). Ook op dit populairste model van zijn laptop-familie, komt er dus een zogenoemd ‘retina’ scherm. Vanaf 1779 euro voor een model met 2,5 GHz Core i5-chip.
* De iMac, de desktop-computer van Apple, is herontworpen. Het toestel bestond al enkel uit een beeldscherm, maar dat scherm is nu zo dun dat je niet kunt zien waar de computer zit. Vanaf 1379 euro voor een 21,5” model.
* De Mac Mini, de compacte desktop, krijgt een update met nieuwe Intel Core i5 en i7 chips, vanaf 649 euro.